Нелсън Мандела е южноафрикански политик и държавник. Той е първият чернокож президент на Република Южна Африка от 09.05.1994 г. до 16.06.1999 г. и първият избран на напълно представителни демократични избори. Неговото правителство се фокусира върху демонтирането на наследството на южноафриканския апартейд, чрез подкрепа и насърчаване на расовото помирение. Носител е на Нобеловата награда за мир за 1993 г. Президент е на партията на Африканския национален конгрес (АНК) от 1991 до 1997 г.
Нелсън Мандела прекарва голяма част от живота си в борба срещу расизма. През 1962 г. той е арестуван заедно с други активисти и е осъден. Остава в затвора до 1990 г. Въпреки годините на затвор Мандела продължава да се бори за своята кауза. След като е освободен Нелсън Мандела започва активна борба против апартейда.
На 13 юни 1990 г. Нелсън Мандела пристига във Франция, където изнася реч пред Европейския парламент. В нея той се обръща към евродепутатите, за да благодари за оказана до сега подкрепа и моли евродепутатите да продължават да оказват съдействие на южноафриканския народ и за икономическите санкции срещу Южна Африка.
В бюлетин „Международна информация“ БТА четем за речта на Нелсън Мандела:
Париж,13 юни 1990 г. /БТА/ Чернокожият южноафрикански борец за граждански права и свободи Нелсън Мандела пристигна снощи в Страсбург, където ще говори пред Европейския парламент. Страсбург е петата спирка в европейската обиколка на Мандела. Следващата е Рим.
***
Това се случи в Двореца на Европа. В залата на Европейския парламент
Париж, 14 юни 1990 г. /Кор. на БТА Светослав Терзиев/ Европейският парламент в Страсбург днес гласува да бъдат запазени всички санкции на Европейската общност срещу расистката Южноафриканска република. Това е главният резултат след вчерашната емоционална реч на историческия лидер на Южноафриканския национален конгрес Нелсън Мандела пред депутатите в Европейския парламент, която съдържаше призив да не се отменят санкциите, докато не бъде ликвидиран апартейдът в ЮАР.
Нелсън Мандела е първият чернокож ръководител на националноосвободително движение, заради което Европейският парламент се събра на специална сесия. Неговата реч бе оценена като много убедителна и тя изигра решаваща роля, за да бъде блокирана проекторезолюция, която предвиждаше „постепенно отменяне на санкциите“ с цел „да се насърчат реформите“ на южноафриканския президент Де Клерк. Документът бе внесен за разглеждане от бившата председателка на Европейския парламент Симон Вейл /представителка на френските центристи/, която получи подкрепата 80 евродепутати.
***
По-късно в ресторанта на Двореца на Европа
Париж, 14 юни 1990 г. /Кор. на БТА Светослав Терзиев/ След като вчера в 13:45 часа. Нелсън Мандела свърши речта си, депутатите в Европейския парламент се отправиха към ресторанта на Двореца на Европа, за да обядват. Лидерът на френския расистки национален фронт Жан Мари Льо Пен и няколко нейни съмишленици вече се бяха настанили на една маса до входа на ресторант. Минавайки бившият министър на правосъдието на Люксембург Робер Риеп подхвърли на Льо Пен: „Надявам се, че речта на Мандела не Ви развали апетита“...