Китайски сателит засече отломки в Южния Индийски океан, които може да са от изчезналия безследно преди две седмици малайзийски боинг. Снимките показват обект с размери 22,5 на 13 метра.

Новината бе съобщена от изпълняващия длъжността министър на транспорта на Малайзия Хушамудин Хюсеин, който прекъсна драматично редовната си пресконференция вчера, за да прочете току-що получено листче с важна новина. В нея пише, че китайски сателит е заснел отломки като от изчезналия “Боинг-777” на малайзийските авиолинии.

Към мястото е изпратен китайски плавателен съд, който да проучи ситуацията. То се намира на около 120 км от района в най-южната част на Индийския океан, в който австралийски сателит засече преди дни отломки.

В издирването на 2500 км югозападно от австралийския град Пърт са включени няколко самолети и кораби, но засега то не се увенчава с успех. Операцията се ръководи от Австралия. Шест от самолетите й прелитат над отдалечения район с размера на Дания при много сурови условия - силно вълнение, бурно море, лоша видимост, а вече наблизо се заформя и тропически циклон.

Нов обрат във версиите за изчезналия боинг се появи вчера. Малайзийските авиолинии признаха, че на полет 370 са били превозвани леснозапалими литиево-йонни батерии в багажното отделение, пише “Дейли мейл”. Признанието на компанията идва четири дни след като тя отрече, че самолетът е превозвал каквито и да е опасни товари. Разкритието възражда появилата се още в първите дни на изчезването теория, че боингът е бил обзет от огън, а изпаренията са пратили пътниците и екипажа в безсъзнание. Литиево-йонните батерии, които се използват и при мобилните телефони и лаптопи, са били отговорни за множество пожари на борда на самолети и дори има поне един доказан случай за паднала машина заради тях. Те са предизвикали над 140 инцидента между март 1991 г. и 17 февруари тази година, но в товарни самолети.Нов обрат с боинга - возел запалими батерии на борда