Специален пратеник на индийската информационна агенция Прес Тръст ъв Индия (ПТИ) посети София по покана на БТА, за да отрази парламентарните избори в страната, както и вота за Европейски парламент.
През 2023 г. генералният директор на БТА Кирил Вълчев и изпълнителният директор на индийската информационна агенция Прес Тръст ъв Индия (ПТИ) Виджай Джоши подписаха споразумение за сътрудничество, което предвижда и обмен на журналисти между двете агенции.
Журналистката Адити Кхана, която е кореспондент на ПТИ в Лондон, сподели в специално интервю за БТА в деня след вота впечатленията си от изборния процес в България, както и очакванията за предстоящия парламентарен вот във Великобритания. По думите на Кхана, предизборната кампания в България, за разлика от тази в Индия, е била приглушена, а сред българските избиратели е липсвало вълнение преди вота. 
По отношение на предсрочните парламентарни избори във Великобритания в началото на юли пратеникът на ПТИ посочи, че не очаква особени изненади, тъй като всички предизборни проучвания сочат за победител опозиционната Лейбъристка партия. 
Следва пълният текст на интервюто:
Какви са първите Ви впечатления от България и хората тук?
Първоначалните ми впечатления от България са, че това е една много мила, топла и приятелска страна. Хората са много гостоприемни, много приветливи. Всъщност много ми напомнят на индийците и ме накараха да се чувствам добре дошла.
Какви са впечатленията Ви от отразяването на националните избори в България и изборите за членове на Европейския парламент?
Отразяването на изборите тук, в София, беше невероятно преживяване. Големият ден на вота беше вчера, а аз го видях за първи път. Беше невероятно преживяване - цялостната атмосфера, настроение и страстта, която имате за изборите. След края на изборите в Индия имам чувството, че този дух продължава и тук.
Можете ли да откроите някои аспекти на българския изборен процес, които Ви се сториха особено интересни?
Мисля, че аспектът, който се открои за мен от гледна точка на българските избори, е, разбира се, изборите "две в едно", както ги наричате тук - национални избори и избори за Европейски парламент едновременно. Две неща ми направиха впечатление. Първо, всичко вървеше толкова гладко, което беше много впечатляващо. За два големи вота, които се провеждат паралелно, всичко изглеждаше много гладко. 
Другото нещо, което се открои, е достъпността на някои от политиците тук. Първоначално отразих гласуването на вицепрезидента. Тя застана на опашка като всеки друг гласоподавател, изчака реда си, влезе и избра да гласува машинно. След това просто излезе, разговаря с репортерите много спокойно, докато те й задават въпроси. Същото се случи и с президента. Намирам ги за много достъпни в този смисъл. Бих казала, че вероятно нещата не се случват толкова лесно в Индия. Има много повече охрана. Процесът е много по-структуриран, отколкото ми се стори тук. Тук беше по-лесно.
На изборите в Индия т. г. гласуваха рекорден брой избиратели. В България за пореден път има рекордно ниска избирателна активност. Как смятате, че това може да бъде променено?
О, добър въпрос. Имам чувството, че най-голямата разлика, която открих между индийските и българските избори, беше мащабът, който не можем да отречем. Индия е една от най-големите държави в света. Но мисля, че ние буквално израстваме с идеята за избори, която е много дълбоко вкоренена в нас. Много се гордеем с това. Наслаждаваме се на това. Приемаме ги сериозно, но в същото време ги възприемаме и като голям фестивал. Наричаме го „фестивал на демокрацията“. 
Всъщност, по време на изборите, ще видите плакати, събития и всички тези неща, почти като че ли това е празник. Лично според мен, трябва да накарате хората да се вълнуват повече, защото имам чувството, че в България липсваше вълнение сред избирателите. И не мога да ги виня. През последните няколко години тук имаше толкова много национални избори. Така че мисля, че вероятно са и доста уморени.
Как логистичните аспекти на изборите в България се сравняват с тези в Индия?
Логистичната страна и мащабът на изборите между България и Индия изобщо не може да се сравнява. Индия трябва да се справи с многобройните фази на вота, само за да се увери, че всеки един гражданин, без значение колко отдалечено е местоположението му, ще получи възможност да гласува. 
Другият аспект е, че ние преминахме директно към системата за машинно гласуване и останахме с нея за последните няколко вота в страната. Избирателите имат само един вариант за гласуване и това са машини, които не са свързани с интернет. Доказано е, че те наистина работят добре, и мисля, че това ускори и рационализира процеса на гласуване в Индия. 
Докато в България забелязах, че все още има възможност за избор между хартиена и машинна бюлетина. Струва ми се, че може би в този смисъл това усложнява логистиката. Но в България има и по-малко избиратели. Може би, ако се насочат към един вариант, това ще улесни гласуването тук.
Какви са разликите между българските предизборни кампании и тези в Индия?
Честно казано, търсех начин да уловя част от вълнението и атмосферата на предизборната кампания, но открих, че тук тя е много по-различна от тази в Индия. Усеща се, че е много по-приглушена. 
Единственото нещо, което се открои за мен, бяха някои забавни плакати. Мисля, че Избирателната комисия трябваше да се намеси и да забрани тези плакати, защото те бяха насочени към определена партия и конкретно към определени кандидати. Такива кампании вероятно няма да се случат в Индия. 
Настоящият министър-председател на Индия Нарендра Моди спечели изборите, но партията му загуби 63 места в индийската Лок Сабха и нямаше нужното мнозинство за съставяне на правителство. Как според Вас сегашният политически климат в Индия влияе върху глобалното възприемане на страната? Ще има ли промени в индийската позиция по глобални въпроси като войната в Украйна и конфликта в Близкия изток?
По отношение на позицията на Индия по глобалните въпроси бих казала, че всъщност ще има голяма приемственост, защото министър-председателят Нарендра Моди беше преизбран за трети мандат. Той скоро положи клетва. И, да, партията, която той оглавява, партията "Бхаратия Джаната", загуби места на тези избори, но това е красотата на нашата демокрация. Знаете ли, това е демокрацията в действие. 
Националният демократичен алианс (НДА), от който е част "Бхаратия Джаната", все още има мнозинство. Моди все още е този, който съставя правителството. Така че в този смисъл ще има голяма степен на приемственост, особено в световен мащаб.
Във вътрешен план нещата малко ще се променят, защото регионалните партии ще имат по-голямо влияние върху управляващата партия.
Вие ще отразявате и парламентарните избори във Великобритания в началото на юли. Какви са очакванията Ви за вота там?
Този път изборите във Великобритания ще бъдат много интересни. Според мен, не очакваме голяма изненада, тъй като във всички предизборни проучвания опозиционната Лейбъристка партия води. Мисля, че това е нормално след 14 години управление на Консервативна партия. 
В лицето на Риши Сунак имахме първия индийски министър-председател в Обединеното кралство. Така че този път има какво да се наблюдава, за да се види как индийската диаспора, която е доста голяма в Обединеното кралство, ще гласува, но това вероятно е единственият интересен аспект, който може да поднесе някакви изненади. 
Кои са ключовите въпроси, които вълнуват избирателите на предстоящите избори във Великобритания?
Мисля, че на първо място в дневния ред вероятно ще бъде кризата с разходите за живот. И двете партии твърдят, че именно те ще помогнат на домакинствата, които се борят със сметките, ипотеките и наемите си. Това е най-сериозната тема, която ще реши вота на британците. 
И ако трябва да бъдем честни, разликата между двете основни партии по този въпрос е много малка. И двете твърдят, че ще улеснят живота на избирателите. Така че в крайна сметка избирателят е този, който ще реши. 
Предполагам, че някои от другите въпроси, като външната политика, играят голяма роля. Имиграцията е голям проблем във Великобритания, особено нелегалната миграция. Хората умират, предприемайки тези наистина опасни пътувания през Ламанша. Така че, знаете ли, дори не става въпрос за пряк избор между "за" и "против" имиграцията. Хората просто искат една от партиите да има добро решение на този проблем.
Какъв съвет бихте дали на един международен журналист при отразяването на избори зад граница?
Основното нещо, на което трябва да обърнете внимание, е да имате всички факти и цифри в главата си. И вероятно без да се задълбочавате в тези подробности, мисля, че в крайна сметка нещото, което винаги трябва да помните, е, че хората искат най-вече прости отговори.