От участвалите в референдума за независимостта на северния италиански регион Венето 2 360 235 избиратели (73.2% от електората) създаването на независима Република Венето са подкрепили 89%. Това стана ясно след пълната обработка на резултатите от гласуването, което започна едновременно с референдума в Крим на 16 март и приключи вечерта на 21 март. Така стана ясно, че мнозинството жители на италианския регион Венето, главен град, на който е Венеция, подкрепят излизането му от състава на Италия, съобщава в. "Либеро Куотидиано". Те отговориха положително на главния въпрос : Искате ли Венето да стане независима и суверенна федеративна република?

"Това е началото на венецианската пролет" - обяви веднага след като станаха известни резултатите Джанлука Бузато - лидерът на движението за отделяне от Италия. "Самоопределението на населението на Венето е цивилизована борба" - каза Бузато.

Инициаторите на електронното гласуване обявиха началото на процедура за отделяне от Италия. Освен това подготвя се проект за провеждане на референдум на официално равнище. Причина за организирането на отделянето на Венето от Италия е тежкото данъчно бреме за спонсориране на бедната южна част на Италия. След отделянето населението на региона се надява значително да намали данъците, които плаща на централната власт в Рим - от €77 млрд. на година на около €55 млрд.