За престола на новия Русенски митрополит се борят Стобийският епископ Наум, който преди седмица получи 22 гласа на епархийските избори, и Тивериополският епископ Тихон, за когото тогава гласуваха 15 от избирателите. Постъпили жалби след излъчването на двамата кандидати нямаше, а преди ден Синодът счете, че изборът им е изряден.

Днес се очаква един от тях да наследи Негово светейшество патриарх Неофит, в качеството си на русенски митрополит.

Митрополитският избор ще се състои днес преди обяд в столичния параклис на Светия Синод. Денят за духовенството ще започне с литургия, а след 10:00 ч. ще се осъществи и самият избор.

Патриарх Неофит ще се обърне към присъстващите, след което Негово светейшество и останалите митрополити по старшинство ще влизат един по един в олтара на параклиса и върху разтворено Св. Евангелие собственоръчно ще изписват името на своя избраник - един от двамата епископи – Наум или Тихон - посочени от епархийските избиратели предната неделя.

В същото това време двамата епископи молитвено ще участват в светата Литургия в храм-паметника „Св. Александър Невски”.

Веднага след като патриархът преброи подадените гласове и оповести резултата от избора, двамата ще бъдат призовани от патриаршеската катедрала. Негово светейшество ще извести избраника и с кратко слово ще го приветства в новата му служба.

На проведения миналата неделя Епархийски избор в Русе епархийските избиратели посочиха от листата на епископите кандидати за митрополитския престол двама за най-достойни да наследят бившия русенски митрополит, а сега - Светейший Български патриарх и Софийски митрополит Неофит - Стобийски епископ Наум, който получи 22 от 24 гласа, както и Тивериополски епископ Тихон, за когото гласуваха 15 избиратели. От Светия Синод съобщиха, че постъпили жалби по провеждането на избора няма, което предполага изборът да бъде счетен от Светия Синод за валиден, припомни Дарик.