Неотдавна бе разкрита схемата /и участниците в нея/, чрез която бе измамен топземеделецът Павел Стоименов, чиято фирма „Агро-Бел 2001” ЕООД, с 20 млн. лева годишен оборот, бе присвоена с фалшиви документи и електронен подпис от варненеца Станимир Весков Василев, обявен за национално издирване, но неоткрит и до днес. Междувременно „изгоря” още един мастит земеделски бизнесмен – политикът Гюнай Хюсмен, когото определят като най-богатия човек в Лудогорието.Преди да се разкрие измамата с фирмата на Стоименов, в рамките на двайсетина дни между декември 2013-а и януари 2014-а мошеникът беше успял да продаде 60 дка земя, собственост на „Агро-Бел 2001”, под Мадарския конник и да си направи сметка в банка, в която се е канел да изтегли всички авоари на милионера. Измамата се разкрива случайно и за късмет - навреме. Заведено е досъдебно производство. Земеделецът Павел Стоименов разкри пред „ШОУ” как при съществуващите пробойни между Търговския регистър и Нотариалната камара никой собственик на фирма не е застрахован от кражба на фирмата и имуществото. Нещо повече - той каза, че да ти присвоят всичко, което имаш, струва само... 15 лева!

Само месец и нещо след „удара” върху „Агро-Бел 2001” ЕООД, се разчу и за кражбата на друго крупно дружество на мастит земеделец, животновъд, хотелиер и общинар от ДПС – Гюнай Хюсмен от Исперих, чиято фирма „Север агро” ЕООД е била присвоена от по чудо заловения измамник Борислав Илиев Петков, също от Варна. На 11 март 2014 г., при опит да бъдат издадени документи в офиса на Агенцията по вписванията в морския град, служители от Областна дирекция на МВР задържат Петков. От Районната прокуратура в Исперих уточниха, че е образувано досъдебно производство срещу Петков за документна измама с договор за покупко-продажба на дялове на „Север агро” ЕООД в размер на 5000 лева. „Към момента в страната има 6 подобни случая, но само по този имаме налице реално арестуван виновник”, ни казаха от МВР.

Кой е Гюнай Хюсмен

47-годишният Гюнай Хюсмен е влиятелен човек в Исперих, бивш кмет на града, общински съветник от листата на ДПС. За него се говори, че е най-богатият човек в Лудогорието. По официални данни от 2012-а Гюнай Хюсмен е реализирал 17 298 лева доходи от трудови правоотношения, извън тези за заеманата длъжност, а съпругата му - 7458 лева. Двамата са получили от наем още 11 961 лева. През 2011 година Гюнай Хюсмен е получил 355 775 лева дивиденти от „Север агро“ ЕООД и още 110 935 лева от „Караджа - Фаг“ ООД. Той е вписал и още 41 046 лева рента за земеделска земя. По същото приходно перо съпругата му е получила 22 130 лева. Семейство Хюсмен притежава над 3000 дка гора по поречието на река Крапинец на 2-3 километра от Историко-археологическия резерват "Сборяново", ниви в селата Лъвино и Драгомъж. Фирмата „Север агро” ЕООД се занимава не само със земеделие, но и с животновъдство и хотелиерство. Хюсмен отглеждали 600 пчелни кошера, държат едно от най-красивите места за отдих в региона – „Замъкът”. Гюнай Хюсмен е спонсор на шампионския отбор по футбол за област Разград 2012/2013 – „Хановете”.

Животът на мастития бизнесмен и общинар обаче съвсем не е безоблачен. През 1999-а Хюсмен става кмет на Исперих и в качеството му на такъв в продължение на 13 години го съдят за длъжностно престъпление по 6 обвинения, които едно по едно отпадат. Накрая остава едно – за продажбата на три общински апартамента, по което след десетилетна битка Търговищкият окръжен съд го оправдава.
През 2009-а ченгета тарашат къщата на брат му – Гюрджан Хюсмен, за незаконно оръжие, открито в изоставена постройка. Според запознати атаката била насочена не толкова срещу малкия брат, колкото срещу Гюнай.

През същата година през една петъчна вечер е обран с взлом офис на фирмата му. Откраднати са заплатите на работниците на бизнесмена. Инцидентът става в навечерието на Общинската изборна конференция на ДПС-Исперих. На другия ден Гюнай Хюсмен е преизбран на поста, но го чака нов голям скандал. Случва се инцидент с натравянето на 35 деца в Исперих от питейна вода, за което обвиниха кравефермата на бизнесмена – от РДНСК и Административен съд-Разград се произнасят, че имало изтичане на фекалии от спукано съоръжение. Върховният административен съд обявява обора за 342 крави за незаконен и го събаря. През 2013-а обаче бизнесменът спечели дело срещу РДНСК, осъди и прокуратурата за несправедливо обвинение. Присъденото му обезщетение от 60 000 лева обаче и до днес не било изплатено - Темида не признава, че дълголетните разследвания срещу Гюнай Хюсмен са навредили на бизнеса му, както и на доброто му име.

Гюнай Хюсмен: В МОМЕНТА ВСИЧКО МОЕ Е НА КРАДЦИТЕ!!!

Тоя Борислав Илиев Петков, който в момента се води собственик на моята фирма, имал 59 фирми, някои от които – също откраднати от истинските им собственици


-Г-н Хюсмен, извадили сте голям късмет! Вие сте един от най-богатите хора в Лудогорието - успяха ли крадците да ви отнемат нещо?
- Ами то, за момента всичко е тяхно! И „Замъкът” също. Иначе няма данни да са ни изтеглили авоари от сметките, преди да ги запорираме. Извадих късмет - една стотинка не са успели да ми вземат! Като четох преди време за случая на Стоименов, ми мина през главата, че и аз трябва да си взема бележка за това SMS-известяване, обаче така си остана – забравих. Както казва и той, бедата идва оттам, че ни карат да декларираме каквото имаме и оттам мошениците виждат кой кой е. А и моят годишен оборот е голям като неговия. И ето че и мен ме сполетя!

Как разбрах за измамата? Жена ми на 10 март сутринта се опитва да прави интернет банкиране и в един момент й се обажда някаква служителка от банката в Исперих и й казва: „Г-жа Хюсмен, вие не може да плащате повече, защото нямате спесимен! Собственик на фирмата не се води г-н Хюсмен, а друг човек – Борислав Илиев Петков”... Жена ми изпада в шок и ми звъни. Аз бях в заседание на общински съвет, когато изведнъж чувам крясъците й по телефона: „Откраднали са фирмата ни!”. Направо се шашардисах!

Веднага се обадих на началника на РПУ-то. Отидох в кантората на нотариуса на Исперих - и при него вече черно на бяло лъсна истината – извади ми разпечатка човекът, че в Търговския регистър фирмата не се води моя. Блокирахме сметки, всичко. Благодаря на Силата, на Господ, че навреме разбрахме и до момента не знам да имаме някаква щета. Измамникът Петков е задържан във Варна и, доколкото разбрах, е конвоиран в Исперих. Задържан е и негов съучастник, на когото не му знам името. Не съм ги виждал и май да не ги виждам – по-добре, че не знам как ще се сдържа да не ги пребия!... Тоя Борислав Илиев Петков, който в момента се води собственик на моята фирма, се оказа, че имал 59 фирми. От някаква шивашка фирма от Варна едва сега научили, че и те са откраднати. Можете ли да си представите?! Най-страшното е, че това може да се случи на всекиго и дълго време да не разбере!...

- През 2012-а вие осъдихте прокуратурата за несправедливо обвинение. Платиха ли ви обезщетението?
- Варненският апелативен съд определи 60 000 лева за обезщетение, но досега нищо не съм получил. Те може да са станали парите и 90 000 с лихвите, но от тях не са ми дали и лев. Осъдих и РДНСК, с друго дело.

- А как приключи историята с обвинението, че заради вашата кравеферма са се натровили деца с питейна вода?
- Доказа се, че не е имало никакво спукано съоръжение при нас, а някой нарочно е направил мизерия на съществуващ от 20 години водопровод. Беше саботаж! Аз съм интересна личност и имам недоброжелатели – в това е причината.

- Бяха ви подпалили и автомобил на фирмата...
- Не, това не беше нарочно. Самозапалила се беше на нивата по време на жътва една кола. Случва се.

- Откриват незаконно оръжие у брат ви – разшумя се за това в пресата...
- Аз не отговарям за брат си. Нали разбирате, че тези, които пишат за брат, за шурей, за зет и прочее, се целят в роднината?! Пишат две изречения за брат ми, примерно, и почват цели фермани срещу мен. Неприятности съм имал много, но винаги досега една сила ме е пазила и аз вярвам в нея – че когато съм прав и съм обвинен несправедливо, истината в крайна сметка винаги тържествува. Това се доказва от целия ми живот досега.

- Блокирана ли е дейността на фирмата ви в момента?
- Блокирана в какъв смисъл?! Как да не торя земята, да не плащам заплати на хората, осигуровки и т.н.?!... Аз работя – не мога да оставя нещата така, докато ми върнат фирмата. Дано обаче да не се случват повече такива работи в България!