3 май 1996 г., четирима полицаи са пратени да проверят кой обикаля край дома на уплашена лекарка от МВР в столичния кв. “Люлин”.

Жертвата Юлия Машалова се оплакала, че покрай тежкото бракоразводно дело на сина й, снахата е пратила рекетьори. В жалбата си жената описва съмнителни младежи с качулки, които дебнат няколко дни край дома.

Екипът, който трябва да задържи дребните апаши, се събира в ранното утро на 3 май. Задачата е ясна - да се задържат заподозрените и да се закарат в управлението.
Красимир Трошанов и Йордан Бинев от РДВР-София, и Ангел Ангелов и Пламен Варадинов от 9-о РПУ потеглят и около 6,40 ч вече са в “Люлин”. Паркират пред общината, за да не бият на очи. Разделят се по двойки. Пламен и Ангел минават по алеята от общината зад блок 329, а Красимир и Йордан напряко. Събират се до каса за плащане на ток. Правят си кратка оперативка. Хората от РДВР казват, че видели кола със затъмнени стъкла, спряна между втория и третия вход. По-късно ще се окаже, че именно това е “Фолксваген Джета”, с която се движат престъпниците.

По същото време автокрадецът Иво Кашавелов и негов съучастник дебнат за пореден ден край детската градина в “Люлин”, те са набелязали на платен паркинг там лъскав джип на футболист, който живее в блока на лекарката. Двамата опитни грабители са подготвени за нападение, Кашавелов има скрит под дрехите си автомат “Калашников” и още един пистолет, а другият бандит е препасал на колана си “Макаров”.

Ден по-рано те са опитали да ограбят луксозния “Гранд Чероки” на шефа на “Язовири и каскади” Валентин Конев, при атаката

стрелят по шофьора с автомат

със заглушител. Бандитите са готови да убиват, ако се наложи, и подозират, че полицаи може да са влезли в дирите им.

Точно тогава старши сержант Трошанов забелязва Кашавелов и го показва на колегите си. Полицаите са на около 150 метра. След малко се появява и вторият заподозрян, той е 10-15 см по-нисък. И двамата са облечени спортно, с тъмни дрехи, носят платнени торби, не са маскирани.

Полицаите тръгват след тях. Започват да тичат. Вадят пистолетите си. Кашавелов и съучастникът му подминават входа, в който живее докторката, обръщат се, виждат полицаите и се вмъкват в третия вход на панелката. Ангел казва на Пламен да изостане малко и заедно с Красимир и Йордан влизат след заподозрените.
Секунди по-късно се чува автоматичен откос от “Калашников”. Под дъжд от куршуми във вх. 3 на бл. 329 са убити на място Красимир Трошанов и Йордан Бинев от РДВР - София, и Ангел Ангелов от 9-о РПУ. Оцелява само Пламен Варадинов. Ангелов успява да стреля няколко пъти, преди да издъхне, и ранява в бедрото Кашавелов.

Двамата стрелци обаче бягат безпрепятствено между блоковете и следите им се губят.
3 месеца по-късно тройният убиец на полицаите е арестуван, а по-късно и осъден на доживотен затвор.

“Готвеше се да избяга в чужбина, но алчността му да ограби още няколко автомобила го държеше у нас. Тънката нишка, която ни отведе до Кашавелов, започна от изоставения автомобил “Фолксваген Джета”, чрез който разкрихме серия от грабежи, отвличания и други престъпления, извършени от него”, спомня си тогавашният шеф на отдел “Убийства” Ботьо Ботев, който ръководел разследването.

11 шефове в МВР са наказани, защото са изпратили неподготвени тримата убити полицаи, двама са понижени в длъжност, останалите са получили порицание.

Днес, 18 години по-късно, вторият участник в кървавата престрелка не е категорично установен и не е осъден. Криминалисти смятат, че арестуваният в Испания помощник на Кашавелов Милен Захов е вторият стрелец, но алиби и липса на доказателства пращат обвинението в задънена улица, а Захов е напълно оневинен.

Единственият шанс и до днес да бъде разкрит вторият виновник за убийството на тримата полицаи е да бъде накаран Иво Кашавелов да проговори, категорични са полицаи. Осъденият до живот обаче 18 години отрича да е извършил престъплението и не дава никакви обяснения.

Ловът на тройния екзекутор

започва по изоставената кола “Фолксваген Джета” и серия от веществени доказателства, които пращат бруталния грабител зад решетките след 3-месечно преследване, спомнят си хората, работили по случая.

Още в първите часове след кървавата престрелка цяла София е блокирана от полиция, завардени са всички главни артерии, “Люлин” се претърсва дом по дом. В следващите дни се разпитват стотици свидетели, изследвани са огромен брой гилзи от “Калашников” и “Макаров”, но убийците на полицаите буквално се изпаряват. Единствената следа е “Фолксваген Джета”, за който се подозира, че е ползван от бегълците и при други престъпления. В следващите дни разследващи разкриват, че убийците на полицаите са извършили серия от въоръжени грабежи на джипове, като в повечето случаи са стреляли със стоппатрони по шофьорите и се придвижвали с джета.

При всички удари бандитите били с маски и ръкавици, стреляли без предупреждение и действали със зловеща бруталност, разказват потърпевшите. Само 3 дни след убийството на полицаите със същия модел кола двама маскирани нападат друг шофьор на “Гранд Чероки” край платен паркинг в “Младост”. Маскираните пребиват собственика Емил Иванов, отвличат го за кратко и след като отмъкват колата, го захвърлят пред дома му. Кървави следи от Иванов са открити в джетата, зарязана край труповете в “Люлин”.

Въпреки че разследващи вече знаят, че убийците са

банда за въоръжени грабежи

на луксозни коли, извършителите са все още напълно неизвестни.

Седмица след тройното убийство полицаи, без да подозират, са много близо до Кашавелов, но го изпускат. Открит е нает гараж от възрастна жена, в който неизвестен младеж държи джета със затъмнени стъкла. Когато криминалисти говорят с възрастната собственичка, тя разказва, че младият наемател преди 2 дни върнал ключа. По-късно се оказва, че Кашавелов е сключил договор за гаража под едно от фалшивите имена, които ползвал. Въпреки новата информация убиецът продължава да се изплъзва. В гаража обаче криминалисти откриват важно веществено доказателство - там е захвърлено коженото яке на шофьор на друг “Гранд Чероки”, ограбен от Кашавелов месеци по-рано.

Около 20 юли същата година в кв. “Дружба” жена, прибираща се от работа, блъска леко “Фолксваген Джета” пред блока си. Шофьорът вдига скандал, а в последвалата разправия съпругът на жената подгонва шофьора.

На кръстовището, където застига скандалджията обаче, от джетата се подава Кашавелов и без предупреждение стреля. Часове по-късно се разбира, че столичанинът е ранен със същия пистолет, с който е стреляно по тримата полицаи, убити в “Люлин”. Въпреки раната пострадалият мъж записва номера на колата.
Така става ясно, че джетата е регистрирана на чуждо име, а собственикът по документи, който живее в село край Лъкатник, дори е починал преди 2 години. Полицаите започват проверка дали из София някой патрул не е проверявал същия немски автомобил. Така седмици по-късно от столичното Шесто РПУ изскача странен случай със същата кола от около година по-рано. Оказва се, че с нея е отвлечен мъж от “Княжево”, който е бил държан няколко дни против волята си в гараж там.

Пленникът Александър Диков успял да се отвърже и да избяга, и подава жалба за престъплението в местното РПУ. Той разказва, че на мястото, където е държан вързан, имало “Фолксваген Джета”, спомня си и че човекът, който го е похитил, се казва Иво Кашавелов. Тогава за първи път полицаите чуват името на Кашавелов. Става ясно, че люлинският убиец наел трима помощници - Емил Димитров, Благой Тошев и Тодор Балев за похищението. След като Кашавелов платил за “услугата”, той държал 4 дни Диков в гараж в “Княжево” и го заплашвал, че

ще го изпече с бензинова горелка,

защото го подозирал, че е откраднал една от колите му - черен “Сеат Толедо”.
След показанията на Диков полицаите най-сетне започват да събират информация за тройния убиец и помощниците му и започва да се обмисля как да се направи най-безопасно задържането на опасния престъпник.

Така при тайна операция на групата за задържане на разпит е прибран Емил Димитров, а приятелката на младежа решава, че той е отвлечен. Притеснено момичето се свързва с Кашавелов и го моли за помощ. По това време разследващите са взели разрешение от съдия и подслушват телефоните на девойката и всички от обкръжението на Кашавелов. Така полицаи научават, че беглецът ще отиде в кафене в “Младост” при приятелката на съучастника си. Веднага е задействан отрядът на баретите, но докато се подготвя оперативен план, Кашавелов взима приятелката на арестанта със зелен “Мерцедес” и потегля в неизвестна посока. Служителите на МВР са наясно, че той е много опасен и въоръжен. Но се взима решение, че трябва да бъде задържан, когато остане сам. Тъй като Кашавелов и приятелката на Емил смятат, че той е отвлечен от бандити, те се насочват към софийското Седмо РПУ, жената влиза вътре да подаде сигнал за изчезването, а Кашавелов дебне отвън край спирка на градския транспорт. На безопасно разстояние цивилни тайни полицаи от “Външно наблюдение” следят всяко движение на опасния беглец, наблизо е разположен и отряд на баретите в пълно бойно снаряжение. Край беглеца обаче има 5-6 случайни граждани и разследващите знаят, че тръгнат ли в акция баретите, Кашавелов може да вземе заложници. Така за минути, докато униформени умишлено бавят момичето, подаващо жалба в районното, се измисля друга оперативна комбинация за арест. Двама цивилни служители от отдел “Убийства”,

Ботьо Ботев и още един пазител на реда бавно се насочват от различни посоки към спирката, където стои Кашавелов, доближават се като случайни граждани и в момента, в който застават на позиция край Иво,

се хвърлят върху него и го обезвреждат за секунди

Според предварително уговорения план целта е да бъдат обездвижени ръцете и краката му, за да няма възможност да извади оръжието. По-късно се оказва, че той носи пистолет в чантичка на кръста си. Операцията по ареста е проведена толкова изненадващо, че преди на място да пристигнат униформени полицаи, случайни минувачи решават, че бандити са хванали младежа, и започват да викат “Полиция! Помощ!”.

В следващите часове започват обиски на тайната квартира на Кашавелов и гаражите, наети от него под различни фалшиви имена. Оказва се, че автокрадецът е ползвал 6 различни фалшиви самоличности. За да се открие тайната му база, полицаите правят още една тайна комбинация в ареста. Слагат се подслушвателни устройства в килията на Кашавелов, а при него е настанен друг арестант, за когото се съобщава, че ще бъде пуснат на свобода. Така Кашавелов разкрива на съкилийника си за таен гараж в кв. “Слатина”, като казва на излизащия на свобода мъж, че може да вземе всичко от вътре, но при условие че унищожи всички улики в помещението. Криминалисти веднага отиват на оглед в гаража и там изскачат железни доказателства срещу убиеца на тримата полицаи.

Намерени са бомби, пластичен експлозив,

къса база на автомат и части от друг разглобен автомат “Калашников”. При експертиза на открит там “затвор” на оръжие се установява, че точно от него са изстреляни смъртоносните куршуми, убили тримата полицаи в кв. “Люлин”. Въпреки че психологическа експертиза установява, че Кашавелов е доста интелигентен, се оказва, че е направил и доста глупава грешка. Запазил е дънките, с които е бил при разстрела на полицаите, въпреки че куршумът, който го е улучил в крака, ги е скъсал. С тези и още много железни доказателства три инстанции осъждат на решетки до края на живота тройният убиец, той е осъден да плати общо 160 хил. обезщетение на близките на загиналите. Съучастникът му обаче остава на свобода.