Традиционната церемония по връчване на наградите “Студент на годината'' се проведе за седми път в Аулата в Ректората на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. С нея се отбелязват успехите на студентите и докторантите на най-старото българско висше училище. “Студент на годината” е най-престижното събитие, което Студентският съвет ежегодно организира с цел подпомагане развитието на студентите и докторантите, и отличаване на най-добрите сред тях, съобщават на сайта си от Софийския университет.
На събитието присъстваха ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев, служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков, заместник-министърът на образованието и науката акад. Николай Витанов, представители на ректорското ръководство, декани на различните факултети, преподаватели, студенти и гости. Водещи на церемонията бяха Антония Димитрова и Петър Желев от Факултета по журналистика и масова комуникация.
В тържествената вечер бяха отличени 40 студенти и докторанти в 12 категории за студент на годината на Софийския университет. Конкурсът се провежда от 2016 г. под патронажа на ректора на СУ, който е и председател на журито.
Студент на годината на Софийския университет за 2024-а академична година е Люба Конова от Факултета по математика и информатика (ФМИ). Тя получи наградата си лично от ректора проф. д-р Георги Вълчев, отбелязват от СУ.
Люба благодари за наградата, като сподели, че през последните години Софийският университет е станал много специален за нея, както и че всеки път, когато е на световен подиум, с гордост отбелязва къде учи и се развива.
Люба Конова е магистър в специалност “Логика и алгоритми“ във ФМИ на Софийския университет. От малка има силен интерес към математиката и вече има опит от участия в много олимпиади и състезания. Вълнува се от приложната математика, а логиката сравнява с постимпресионистките течения в изкуството. Стремежът й е да допринесе за математиката чрез продължението на академичния си път след магистърска степен. Намира вдъхновение в преподаването, както на гимназисти, така и като хоноруван преподавател в университета. Участва активно в подготовката на национални отбори по състезателна математика.
Люба вече е и автор на математически задачи. Води курсове по математика с ученици от втори и трети клас. Носител е на три медала от Европейската олимпиада по математика за момичета и на две отличия от Шаригиновата олимпиада по геометрия.
За докторант на годината е отличена Милена Крачанова от катедра “История и теория на културата“ на Философския факултет на Софийския университет, която има дългогодишен опит като архитект и изследовател - автор е на редица научни публикации.
В началото на церемонията председателят на Студентския съвет на Софийския университет, Радослав Христов, отправи приветствие към присъстващите в залата и изрази радостта си да види всички заедно – ректорско ръководство, преподаватели и студенти. “Днес не просто ще раздадем награди, а ще посочим пример за подражание, защото отличените студенти и докторанти тази вечер не са обикновени. Заедно със своето образование те пишат научни статии, творят, участват в спортни състезания, организират събития, вече даже и преподават“, каза Радослав Христов и допълни, че с всичко това те издигат името и авторитета на Алма матер.
Ректорът на Софийския университет отбеляза, че за него е чест и удоволствие в този ден да бъдат всички заедно в Аулата и посочи, че трябва да се опитваме да променяме посоката – да даваме път на знаещите, на можещите, на тези, които добре и правилно са подредили своите приоритети. “Ние всички като преподаватели знаем, че е много трудно в точния момент да насърчиш младия човек, който понякога, разбира се, изпитва колебания“, каза ректорът и поздрави настоящия и всички предишни екипи на Студентския съвет за това, че вече няколко поредни екипа непрекъснато повишават нивото на това събитие и започват да го превръщат в запазен знак на Софийския университет.
Проф. Вълчев благодари и на всички участници в журито, след което се обърна и към онези студенти, които няма да получат награда. Призова ги да не се обезсърчават, защото техният труд също е значим и да продължават по този път. В заключение проф. Георги Вълчев изрази надеждата си през следващите години заедно с Министерството на образованието и науката (МОН) да намерят онези механизми, с които да стимулират младите хора, които са бъдещето на България.
“Всъщност да си студент в Софийския университет, в Алма матер, е от една страна гордост, от друга страна отговорност“, каза служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков. Той се върна в спомените за своите студентски години, като отбеляза, че и тогава, когато е влизал в сградата на университета, са се усещали различни неща от тези, които можеш да почувстваш извън нея – свобода - как знанието и науката могат да променят света и заедно с това имаш своите мечти за бъдещето. Проф. Цоков пожела на всички още по-упорито и още по-настойчиво да преследват своите мечти и да знаят, че студент на Софийския университет е наистина голяма гордост, защото това е най-старата академична институция у нас – с над 135 години история, университет, който е сред първите 4,7% от водещите университети в света.
Министър Цоков акцентира, че Софийският университет е едно специфично място на духа и науката, като отправи своята благодарност и към преподавателите. “Вие вече сте победители. Победители в този двубой на поп-културата и знанието, с настоящето и бъдещето, и искам да ви пожелая да бъдете все така упорити, креативни, да се доверите на вашите преподаватели и наистина заедно да променим бъдещето на България към по-добро. Успех!“, се обърна той към номинираните студенти.
Победител в категория “Хуманитарни науки“ е Елени Манова. Наградата ѝ бе връчена от доц. Георги Бърдаров, автор на редица бестселъри и преподавател по социално-икономическа география. Елени е магистър в специалност “Преводач-редактор”. Член е на Асоциацията на преводачите. Постиженията ѝ включват участие в многобройни културни проекти и семинари като представител на Посолството на Гърция в София.
В категория “Правни науки“ победител е Ани Павлова. Тя получи наградата си от председателя на Висшия адвокатски съвет, д-р Ивайло Дерменджиев. Ани е студент в пети курс в специалност “Право” и стажант по програма “Фулбрайт” към Софийския районен съд. 
Студент на годината в категория “Стопански науки“ е Апостол Спасов, студент във втори курс, специалност "Стопанско управление с английски език". Наградата си получи от банкера и финансист Левон Хампарцумян. Номинирани бяха и Емилиян Андреев и Адриана Браничева. Апостол създава проект за онлайн магазин, който е базиран върху сайта на Софийския планетариум. От 2020 година насам, създадената от Апостол и негови приятели фирма, Photonics Design Bureau се радва на все по-големи успехи. 
Студент на годината в категория “Здравеопазване“ е Елица Михайлова, шести курс на специалност "Медицина". Тя получи наградата си от председателя на Българския лекарски съюз, д-р Иван Маджаров . Елица е демонстратор в Симулационния център на Медицинския факултет. Сред постиженията й е стаж в отделението по хирургия на вродени сърдечни малформации в Хайделберг, Германия. Тя е активен участник в организацията на тазгодишния Национален студентски хирургичен университет.
В категория “Математика и информатика“ студент на годината е Виолета Кастрева - втори курс на специалност “Компютърни науки“. Тя получи наградата си от изпълнителния директор на Института INSAIT, инж. Борислав Петров. За призьорите в тази категория бяха осигурени и специални награди от Мусала Софт.  Виолета има опит със състезания по математика и е създател на софтуерни продукти. За последната година е донесла на университета 5 златни и сребърни медала от олимпиади по математика, като 2 от тях са от международни олимпиади.
В категория “Педагогически науки“ студент на годината е Владислава Станоева, трети курс на специалност "Педагогика". Тя получи наградата си от проф. д-р Румяна Пейчева, директор на Центъра за дистанционно обучение на СУ. Владислава е стажант в отдел “Международно сътрудничество“ на Софийския университет.
В категория “Социални науки“ победителят е Никол Делчева - студент във втори курс на специалност “Европеистика”. Наградата ѝ бе връчена от проф. дфн Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет за периода 2015-2023 г. Постиженията ѝ включват участие в симулация на Европейския съвет в ролята на министър-председател на България; победа в конкурса "Жените и дипломацията - посланик за един ден"; участие в менторската програма “Shapers of Tomorrow”.
В категория “Природни науки“ победител е Добрина Иванова. Наградата ѝ връчи чл.-кор. проф. дхн Тони Спасов, зам.-ректор по научноизследователската и научната проектна дейност на СУ. Добрина е студент в трети курс на специалност “Химия”. Част е от Лабораторията по наука и технология на наночастиците в СУ. Участва в подготовката на учениците в седми клас за кандидатстване в Националната природо-математическа гимназия, както и на кандидат-студенти.
В категория “Спорт“ победителят е Евангелина Дяксова, която беше наградена от двукратната олимпийска шампионка по спортна стрелба Мария Гроздева. Тя е студент в четвърти курс на специалност “Право”. Носител е на два златни медала по спортно ориентиране от Националната универсиада за 2024 г., на златен медал от Шампионата по ориентиране на Югоизточна Европа 2023 г. в Босна и Херцеговина, както и на златен и бронзов медал от държавното първенство по ски ориентиране 2024 – щафети и средна дистанция.
Денис Василев - студент в трети курс на специалност “Международни отношения”, е победителят в категория “Доброволческа дейност“. Наградата му връчи Татяна Матева, заместник-председател на Студентския съвет към Софийския университет. Денис е председател на Студентския дипломатически клуб. Постиженията му включват организиране на различни събития и срещи с политици, посланици, общественици и журналисти, създаване на партньорство с организации като “Полити”, “Приятели на Арабския свят”, фондация “Солей” и “Студентите могат”.
Първи студент на годината в категория “Изкуства“ е Надежда Чаушева, четвърти курс на специалност “Изобразително изкуство“. Нейни подгласници са Мария Николова и Калина Монева. Наградата бе връчена от директора на Сатиричния театър “Алеко Константинов“. Постиженията на Надежда включват организиране и участие в изложба на специализантите по живопис “4 измерения“ в галерия “Алма Матер“; участие в 14-ти международен конкурс за живопис и смесени техники в галерия “Леседра“, както и пърформанс в рамките на фестивала “Телесно-образно”.
В програмата на тържеството се включиха вокален състав “Лингвакорд“, с ръководител д-р Вълчан Вълчанов, пианистът Виктор Владков и певиците Деси Райкова и Десислава Гудова, допълват от СУ.