На територията на София от началото на годината 77 водачи са отказали да се тестват за алкохол и още 171 - за наркотици. Това каза директорът на отдел „Пътна полиция“ към Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) комисар Николай Крушарски по време на участието си в дискусия, посветена на безопасността на движението по пътищата. Дискусията е част от „Карай умно - стигни жив!“ на „24 часа“, а събитието се провежда в Националния пресклуб на БТА в София.
Не се стремим да наказваме обикновените водачи, а тези, които извършват наистина сериозните нарушения. Намалели са проверките, но не означава, че са намалели установените нарушения, посочи той. Крушарски отбеляза, че целта е да се насочи вниманието към водачите, които грубо си позволяват да нарушават правилата за движение.
По думите му повечето полиция допринася за сигурност за гражданите. Някои я приемат като сигурност, някои я приемат като репресия, но за нас е важно това присъствие, тъй като това оказва благоприятно влияние върху водачите, подчерта той.
Крушарски отбеляза, че в рамките на близо година е постигнато отнемането на превозни моторни средства от водачи, употребили алкохол и наркотични вещества; криминализиране на отказите от даване на проба.
Той заяви, че на територията на София се издирват водачите, които отказват да бъдат тествани и им се връчват наказателните постановления.