Ново мобилно приложение „АртиФакт Пловдив“ (ART&FACT PLOVDIV) и нова платформа „Програма Култура“ за електронно подаване на проекти по Програма „Култура“ представи пред журналисти Пламен Панов –заместник-кмет по култура, археология и туризъм. 
Според оповестени от Панов данни за първите три месеца на тази година за Пловдив продължава положителната тенденция градът да е по-харесван и по-посещаван. За този период са реализирани 136 180 нощувки, от които 91 175 са от българи и 45 005- от чужденци. В сравнение с миналата година има ръст от 66 процента, а на фона на 2019 година ръстът е 54 на сто.  Ръстът при чужденците е 1 процент, 8 на сто при българите в сравнение с 2023 година и 64 процента ръст при българите в сравнение с 2019 година, както и 36 на сто ръст при чужденците, посетили града. Тези добри данни ни задължават, освен финансирането на събития и фестивали  в града, да правим така, че нашите културни институции и музеите, които са двигателя за привличането на туристи в града, да стават по-интересни и по-желани, каза Пламен Панов.
Една от целите му е да се прави поетапна модернизация на услугите и преживяването, което община Пловдив предоставя на гражданите и гостите на града. С представянето на новото мобилно приложение приключва работа по проекта „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“, в което участват 7 културни институции - Градска художествена галерия, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Народна библиотека "Иван Вазов" и ОИ "Старинен Пловдив". Мобилното приложение под формата на игра води и помага на туристите да разгледат общо 12 културни обекта в Пловдив. В приложението има и виртуален приятел, който дава информация, довежда и развежда туристите из локациите. А след успешно разглеждане на всички локации, под формата на забавна и интересна игра, за определено време, туристите могат да спечелят и награди.
Пред журналистите бе представена и новата платформа „Програма Култура“ за електронно подаване на проектни предложения и електронно отчитане на дейностите, които се финансират по Наредбата за реда и условията за финансиране на проекти по Програма „Култура“, част от Календара на културните събития на Община Пловдив. "Културният календар на града вече е със завишено финансиране и Пловдив се радва на едно сериозно финансиране за културните оператори  в размер на близо седем милиона лева", каза зам.-кметът по култура. И подчерта, че тази година е последната, в която подаването на документи за културни проекти ще става и на хартия, и електронно.