Магистрати и учени обсъждат промени в Закона за съдебната власт. Дискусията е организирана от Министерството на правосъдието и е по повод редица становища по предложенията за промени в съдебния закон.
Красимир Шекерджиев - съдия във Върховния касационен съд и бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС) заяви, че магистратите са изправени пред чисто нов закон за съдебната власт. Става дума за амбициозни промени, каза той. Някои конкурси за магистрати продължават по-дълго от излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) - близо 3-4 години, коментира Шекерджиев. 
Председателят на Районния съд в Бургас Здравко Петков предложи да се излъчват по двама представители от всеки апелативен район, които да се включат в обобщаването на предложенията.
Марио Димитров от Върховния административен съд призова да бъдат загърбени политическите елементи и когато се говори за съдебна реформа да се мисли за съдебната власт. Пленумът на съда намира някои от предложенията в закона за противоконституционни. Ако те останат, от съда казват, че ще сезират Конституционния съд. 
Деница Вълкова - съдия във Върховния касационен съд и бивш заместник-министър на правосъдието заяви, че не може да се говори за нов закон, когато повече от 50 процента от текстовете съвпадат. Освен това е добре да се изчака решението на КС, който е сезиран за промените в Конституцията.
Николай Николаев от Софийската районна прокуратура каза, че също е добре да се има предвид, че се очаква решение на КС. Би било прибързано да се приеме ЗСВ на база промени в Конституцията, които може да бъдат обявени за противоконституционни. Ако това се случи, то хаосът в системата ще се задълбочи, посочи той. Според него се създава впечатление, че прокуратурата се разделя от съдебната власт.