По повод Международния ден на детето – 1 юни, военни формирования от Българската армия ще отворят врати за посетители, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.
На 31 май от 10:00 ч. до 15:00 ч. военните формирования от Сухопътните войски в Благоевград, Враца, Смолян, Белене и Пловдив (в.ф. 44220) ще посрещнат всички желаещи да се запознаят отблизо с военната професия, бойната техника и снаряжение. На място военнослужещите ще демонстрират своите бойни умения. Посетителите ще могат да разгледат и войсковите музеи и да се запознаят с историята на формированията.
Дни на отворените врати ще се състоят на 31 май от 10:00 ч. до 14:00 ч. във военноморските бази във Варна и Бургас, морска вертолетна авиобаза „Чайка“ и свързочно формирование 26 800 – Варна.
В последния ден от месец май от 10:30 ч. младите хора ще могат да посетят авиобазата в Безмер. 
В Пловдив на 31 май от 9:30 ч. до 13:00 ч. с отворени врати ще бъде и Съвместното командване на специалните операции (на ул. „Радко Димитриев“ № 2).
Съвместното командване на специалните операции е съорганизатор на Детския фестивал на знанието и движението ,,Пловдив 2024“. Той ще се проведе на 1 и 2 юни от 10:00 ч. до 16:00 ч. в централен парк „Цар Симеонова градина“ в Пловдив.
Международният ден на детето се отбелязва от 1925 г., съгласно решение на Световната конференция за благосъстояние на децата с участието на 54 държави, проведена същата година в Женева, Швейцария, на която е приета Декларация за правата на детето без значение от неговата раса, националност и религия. Това посочва информация на отдел "Справочна" на БТА.
На 22 ноември 1949 г. на конференция на Международната демократична федерация на жените в Москва, СССР, е взето решение на 1 юни да се отбелязва Международен ден за защита на децата с цел защита на правата им, забрана на детския труд и гарантиране на достъп на децата до образование. Като такъв денят се е отбелязвал от 1950 г. в над 50 държави, повечето от които от бившия социалистически блок. В България 1 юни се е отбелязвал съгласно указ на цар Борис III през 1927 г., според който денят трябвало да се празнува през втората неделя след Великден. Тогава датата била 8 май. Когато цар Борис III се оженил за царица Йоана, тя станала патрон на празника, а след рождението на тяхното дете - Мария-Луиза - за празника на детето били издадени специални марки с облика на малката княгиня.