С промените на наредба за обществен превоз на пътници и товари на територията на България се цели да се гарантира, че обучаваните за правоспособност за управление на МПС ще получат всичко необходимо, свързано с процеса на обучение. Това каза Димитър Недялков, зам.министър на транспорта, по време на участието си в дискусия, посветена на безопасността на движението по пътищата. Дискусията е част от „Карай умно - стигни жив!“ на „24 часа“, а събитието се провежда в Националния пресклуб на БТА в София.
Зам.-министър Недялков заяви, че се чака съгласуване с МОН и обявяване за обществено обсъждане.
Няма как да спрем някой да вземе кола да я кара бързо, под въздействие на наркотици. Всичко опира до самосъзнанието, каза зам.-министър Недялков.  
Идеален закон няма, правилата са добри, хората трябва да спрат да търсят начини да ги нарушават, добави той.
Автошколите имат важно значение за безопасността. Преди 3-4 години предложихме електронен контрол за курсовете, както и същото да важи и за изпита, отбеляза Красимир Георгиев, автоинструктор.
Превишена скорост не с 5, с 10 , а два пъти или три пъти, е една от основните причини за фаталните инциденти на пътя, каза бащата на убитото дете на ул. "Генерал Гурко" миналата година в София. 
За да има смъртен случай, винаги има превишена скорост, употреба на алкохол и наркотици, млад водач и неопитен, лоша пътна обстановка. Това са факторите -ако седнем да се борим с всеки от тях, може и да може да се преборим с тях, коментира той. Дотук има няколко свършени неща – Калин Стоянов пусна втора лаборатория, за да стават по-бързо резултатите от пробите за алкохол; както и мярката за отнемането на автомобила, добави таткото на загиналото дете. 
Служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков заяви, че трябва да се започне в зародиш, да озъзнаем , че тези правила пазят човешки животи. По думите му трябва в детайли отрано да се работи, когато човек придобива правото да управлява МПС, да има самосъзнанието, че носи отговорност.