В Лясковския манастир „Св. св. Петър и Павел“ беше валидирано пощенско-филателно издание „150 години от основаването на Петропавловската духовна семинария“.  
Преди валидирането на пощенския знак в едно от крилата на манастира беше представена музейна сбирка, посветена на историята на първото духовно училище в България.  То е създадено през 1874 година, веднага след възстановяването на Българската екзархия, посочи сестра Елисавета, която се грижи за манастира и по чиято инициатива се чества годишнината. От цялата Търновска епархия, точно този манастир е определен за семинария, по идея на Иларион Макариополски, когато е избран за Търновски митрополит, допълни тя.
Първият ректор на семинарията е лясковчанинът Недьо Жеков, завършил Духовната академия в Киев. За 12 години съществуване, от семинарията са излезли осем професори в различни области, академик Юрдан Трифонов - учен- енциклопедист, един от основоположниците на Българската филология - проф. Беньо Цонев и много други изявени личности, които след солидната подготовка, която са получили, са продължили своето образование по света. В музейната сбирка са представени техните постижения. Ректор на семинарията е бил епископ Климент, който е довел в духовното училище най-изявените учители от онова време, каза още сестра Елисавета.
Великотърновският митрополит Григорий припомни, че в залата, където е разположена музейната сбирка, е бил заточен Митрополит Климент през 1894 година, и подчерта, че светата обител край Лясковец е важно място за българската история. Митрополит Григорий извърши водосвет.
Темата „Манастирите като опора на българския дух и държавност“ е още от класическия период на маркоиздаването, каза в приветствието си Павлин Кавулски,  директор на Регионално управление „Северен централен регион на „Български пощи“. Той уточни, че още през 1911 година в серията „Изгледи и портрети“ за пръв път върху български пощенски марки са изобразени най-известните манастири по българските земи – Светата Рилска обител и манастирът „Света Троица“ край Велико Търново, който е бил патриаршески през Второто българско царство. Той уточни, че темата „Религия“ е една от най-интересните в българското маркоиздаване. Изданието, посветено на 150 години от основаването на Петропавловската духовна семинария, е една пощенска марка с цена 0,90 лв. и специален пощенски печат, дело на художничката Невена Колева.
Във валидирането на знака участваха още кметът на Лясковец Васил Христов и областният управител Ивайло Здравков. След валидиране на марката, в Петропавловския манастир беше организирана временна пощенска станция за продажба на изданието и поставяне на специалния първодневен пощенски печат.