Близо 20 експерти от световно утвърдените фестивали Coachella, Primavera Sound, Glastonbury и O.Z.O.R.A споделят опит в конференцията Music Talks, част от паралелната програма на фестивала A to JazZ, съобщават организаторите.
Темата „Фестивалите и градовете” разглежда културните събития през различни ъгли като интернационализация и международен маркетинг, привличане на чуждестранна публика, фестивални концепции, отношенията между градовете, събитията и гражданите, еколoгия и устойчиво развитие. 
Сред говорителите е експертът по международна културна политика и събития д-р Беатрис Гарсия, специализирана в анализа на дългосрочното наследство от културни събития, член на Международния олимпийски комитет и бивш член на Комисията за избор на Европейска столица на културата.
Темата за фестивалите като атрактивиращи туризма събития ще разглеждат още бившият заместник-кмет по култура и туризъм на Солун – Спирос Пенгас, и Марта Паларес – директор „Международни комуникации“ на фестивала Primavera Sound в Барселона. 
Интернационализацията и международния маркетинг ще дискутират Ники Макнийл от британската агенция за събития Global Publicity, Ед Уолш от тикет компанията Easol, заедно с вицепрезидента на Webit Festival – Аниела Русева.
„Екологичният отпечатък е задължителен приоритет в съотношението фестивали – градове, затова конференцията обръща внимание на ускоряването на зелената трансформация на културните събития със специални работни групи“, посочват организаторите. Своя световен опит и ноу-хау ще споделят основателят и изпълнителен директор на Global Inheritance – Ерик Риц, ръководител на 20-годишния проект за екологично програмиране на един от най-мащабните американски фестивали за музика и изкуства Coachella, както и Лиса Наста от легендарния Glastonbury. 
Сред ключовите панели също е Live is Noisy, посветен на градските политики и регулацията на културните събития на открито и нощния живот. Опита си ще споделят Луц Лихсенринг от Clubcommission Berlin – организация, която се грижи за така наречената нощна икономика в Берлин, и Азуцена Мико от изследователската къща Sound Diplomacy, изготвила стратегиите за развитие на музикалния живот на различни градове по света. 
„Фестивалите са изключителна ценност за всеки град. Те са част от неговия облик, достъпа до култура, качеството на живот, туризма и икономиката му. Време е да осъзнаем перспективите и огромния им потенциал, и да създадем устойчива среда за тяхното развитие, а това зависи от градските политики. Ако успеем, ще можем да се зарадваме на истински фестивален туризъм, десетки хиляди чуждестранни посетители и да чуваме позитивни отзиви по света за преживяното в България. Тогава ще сме част от истинския културен пазар”, казва Петър Димитров, организатор на конференцията. 
/ДД