Община Берковица започна поставяне на контейнери за биоразградими отпадъци на различни места в града, съобщиха за БТА от местната администрация.
Контейнерите са последен етап от проекта „Проектиране и изграждане на компостираща инсталация за разделно събранне на зелени и/или биоразградими отпадъци в общините Берковица и Вършец“, който се финансира с 3 865 472,95 лева от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 година“ на Европейския съюз.
От Общината в Берковица призовават гражданите да изхвърлят зелените и биоразградимите отпадъци в новите контейнери, които ще бъдат събирани редовно и след това ще се преработват в компост.
С поставянето на новите контейнери се цели да се намали количеството депонирани зелени и биоразградими отпадъци в Берковица чрез тяхното разделно събиране и оползотворяване.
От Община Берковица уточниха за БТА, че по същия проект през миналата година в местността Тутмата край Берковица беше изградена компостираща инсталация, която трябва да преработва зелените и биоразградими отпадъци на общините Берковица и Вършец и по този начин да се намали общото количество отпадъци, извозвани от двете общини на депото на твърди битови отпадъци край Монтана.