„Последната цитадела“ е театрално представление, което изследва естетиката на изкуствен интелект, чиято задача е да изразява любов. Премиерните представления са на 6 и на 7 юни в галерия „Етюд“, съобщават организаторите.
Андроид в процес на обучение започва да демонстрира различни реакции, изчислявайки нуждите от любов на всеки отделен потребител. Данните, които андроидът обработва, са генерирани от алгоритъм, черпещ ресурси, оставени в глобалната мрежа от човеците – поп-културни символи, музика, жестове и предмети.
Режисьор на моноспектакъла е Дарина Стоименова-Stodarа, участва актрисата Грета Гичева.
„В началната фаза на обучение, роботът привлича потребителите по дразнещ и хирургически неемпатичен начин, но чрез натрупване на данни и асоциации, той  започва да усъвършенства изразяването на любов. През естетиката на изкуствения интелект (AI) представлението се пита как хората разпознават любовта, до каква степен нашата лична интерпретация определя дали я забелязваме в нечии думи, жестове и поведение“, разказват от екипа на представлението.
„Интересува ме повече човешката страна – ние, хората, които си доразказваме, интерпретираме, поставяме в личен контекст (видяно, чуто, преживяно, фантазирано) всичко, което възприемаме. Дори, когато „нищо особено не се е случило" (цитат от представлението), ние можем да сътворим драма или радост от нищото. В този случай роботът е просто средство за малко отчуждаване, но и забава. Доколко ще ни плъзне „надолу" познато, но истинско възприятие на баналността, за да ни „заговори“, чрез някоя фраза, жест или чалга-поза“, коментира Дарина Стоименова-Stodarа.
/ДД