Утре ковчегът на цар Фердинанд ще бъде спуснат в своята гробница в семейната крипта на двореца „Врана“ в тесен семеен кръг. Това каза председателят на Историческото общество на Фонд „Цар Борис и Царица Иоанна“ проф. Петър Стоянович на съвместна пресконференция с  директора на Фонд „Цар Борис и Царица Иоанна“ доц. Ивайло Шалафов. Двамата говориха пред медии, след като ковчегът с тленните останки на цар Фердинанд I беше положен в централното фоайе на царския дворец „Врана“. Когато един ден завърши окончателната реконструкция на двореца, ще има осигурен достъп и до самата крипта, добави проф. Стоянович.
По думите му днешният ден не е опит за справедлив или несправедлив съд. Днешният ден е един жест, с който България доказва, че е една правова държава, извисена над конюнктурата, над партийните си пристрастия, над желанието първо да се произнесе по някакъв исторически факт или личност, а след това да погледне документите и обективните изследвания за нея, коментира той.
Подготовката за връщането на цар Фердинанд в България трая около половин година, каза проф. Стоянович. Той обясни, че в годините между Първата и Втората световна война връщането е било невъзможно по вътрешно и външнополитически причини, след Втората световна война до „избухването“ на демокрацията - пак по външно и вътрешнополитически причини. Всички парламентарни групи подкрепиха писмено връщането, каза още проф. Стоянович.
Всеки, който дойде тук (на траурната церемония - бел.ред.), бе по свое собствено желание, каза проф. Стоянович и добави, че не са изпращани покани.
От 31 години, в които беше начело на българската държава, цар Фердинанд имаше 25 години мирно управление, след което шест години военно време. Не е възможно шест военни години да зачеркнат извършеното за модернизацията и европеизацията на България в останалите 25, посочи проф. Стоянович. Цар Фердинанд не носи самият той и единствено заслугата за това, че България е станала европейска държава, но той бе начело на това движение. По същия този начин загубата на три войни няма как да бъде вина единствено на един човек, тя е обща война, в която той, разбира се, стои на първо място, както стои начело и на съзиданието. Когато разглеждаме историята на България, винаги е добре да бягаме от шаблоните и клишетата и най-сетне да оставим историята да я разглеждат и оценяват историците, коментира той.
В България е пренесен само ковчегът с тленните останки на цар Фердинанд, саркофагът ще продължи да бъде изложен в гробницата в Кобург, каза още проф. Стоянович.
Цар Фердинанд беше отдаден на науката човек и на 18 години прави научно пътуване по устието на Амазонка, каза доц. Ивайло Шалафов. Той показа лични документи на цар Фердинанд, сред които беше и паспортът, с който е пристигнал в България през 1887 г.