Много често хората ме питат какво трябва да се направи, така че Русе и регионът да се развиват по-бързо, да има повече бизнес, по-високи заплати и младите хора да спрат да търсят препитание другаде. Истината е, че трябва комбинация от промени, които заедно да окажат положително въздействие. Ето част от основните мерки и какво направихме по тях за 9 месеца управление на ПП/ДБ:

1/ Магистрала Русе- Велико Търново. За доброто икономическо развитие е ключово да има подходяща инфраструктура и най-вече пътища, които да позволяват достатъчно бързо придвижване и за бизнеса и за гражданите. След много години празни обещания ПП/ДБ стартирахме строителството на тази магистрала.

2/ Втори мост над река Дунав при Русе. Последните години имаше сериозно усилване на трафика през България и Румъния и е твърде вероятно това да продължи и в бъдеще. Допълнителният мост ще позволи по равномерно натоварване на трасетата и справяне с километричните опашки, които едновременно спъват работата на бизнеса и създават неудобство за гражданите. По темата само се говореше, а ПП/ДБ успяхме да убедим румънската страна заедно да кандидатстваме и да получим европейско финансиране за изграждане на моста.

3/ Шенген – влизането в Шенген ще създаде огромни предимства за бизнеса да осъществява търговски взаимоотношения в съкратени срокове и по-предвидима среда. За пограничните райони, като Русе, тази тема е два пъти по-важна и ефектите пряко ще се усетят под формата на нови бизнеси, които ще започнат да развиват дейност и да наемат работници. Тук отново, дълги години се говореше без никакви резултати. След 9 месеца управление на ПП/ДБ България е приета в Шенген и до 1 година трябва да отпаднат всички ограничения за сухопътната част, ако имаме правителство, което е адекватно.

4/ ПП/ДБ осигурихме капиталови разходи за всяка община на база население, като само за Русе става въпрос за 50 млн. лева на година. По този начин гарантираме възможността на общините да създадат добра инфраструктура и за гражданите и за бизнеса. Никога в България не е имало такава капиталова програма. Дълги години парите се раздаваха от „джипката“ на заслужилите, което водеше до прахосване на огромни средства.

И най-важният въпрос е: какво ще бъде управлението на България и дали ще продължим напред или ще се върнем години назад.

 

Мартин Димитров ПП/ДБ

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!