Във Враца днес бе представен годишният вестник „Ботйов лист“. Той съществува от 145 години и продължава да се издава благодарение на Обществен инициативен комитет-Враца. Куратор на събитието бе журналистът Валерия Велева, която е и един от авторите, включени в юбилейното издание. Тя поздрави главния редактор Красимир Григоров и издателя Юлиян Кирилов за това, че толкова години са успели да съхранят в това, по думите ѝ - бездуховно време, едно такова издание, което е гордост за страната ни.
„Признавам си, когато го четох този вестник, си казах - толкова много величави имена, толкова много национални имена, професори, писатели, хора на духа. С много от тях лично се познавам и се прекланям пред тях. Страхотно достижение е, че сте ги намерили и сте ги направили съпричастни към идеята това издание толкова години да се издава“, каза Велева.
На първа страница на изданието е поставен откъс от Ботевата статия „Излечима ли е нашата болест“, публикувана във в.“Знаме“, брой 11, на 16 март 1875 г., в която той говори за чуждопоклонничеството, обясни главният редактор, свързвайки темата, която преди 150 години подхваща Ботев, с днешно време.
Григоров обясни, че авторите, които са включени в този брой, са доказани професионалисти, историци, литературоведи, журналисти, писатели, поети. Сред тях са проф.Атанас Семов, проф.Пламен Митев, проф.д-р Лъчезар Георгиев, проф.Пламен Антов, проф.Кирил Топалов, Георги Господинов, Здравка Евтимова и др. „Няма случайни имена и няма случайни теми. Всяка една тема крие в себе си заряд, крие нови тези. Някои от тезите са толкова смели, че чак изумяват“, посочи още Красимир Григоров.
По думите му предстои изданието да бъде представено в скоро време в страната и в националната телевизия. В началото на срещата кратка програма за Ботев изнесоха ученици от Средно училище „Васил Левски“ Карлово и Илиян Христов от Враца.