Преподавателите по немски език в самоковската Профилирана гимназия „Константин Фотинов“ Емилия Попова и Стефанка Митрева представиха в салона на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски“ книгите си „В кокошарника“ и „Завесата се вдига за Театър? Фантастиш!“. Двете учителки разказаха пред самоковската публика за създаването на театралната група „Театър? Фантастиш!“ към училището, спомените от писането на авторските пиеси, участието в различни фестивали, както и за любовта към немския език. 
„Те търсят начини, с които да накарат децата да заобичат чуждия език. Не само да го учат, но и да се забавляват, да не го приемат като тегоба, а като приключение. С този стремеж преди 15 години се слага началото на училищния театър, с пиесата „В кокошарника“, каза по време на официалното представяне главният библиотекар в просветната институция Албена Ихтиманска. Тя посочи, че двете книги могат да бъдат намерени в библиотеката. 
Учителите посочиха, че първата книга „В Кокошарника“ е написана преди няколко години и в нея са побрани първите три пиеси, които са написали за Националния училищен театър за немски език „Завесата се вдига не немски език“. В книгата „Завесата се вдига за „Театър? Фантастиш!“ са описани останалите авторски пиеси с превод на български език. Тя е написана по повод 15-ата годишнина от създаването на училищната трупа. 
Двете дами разказаха за дългогодишното си приятелство от над 40 години и добавиха, че през всичките тези 15 години от създаването на училищния театър,  са преминали около 80 ученици през трупата. Емилия Попова каза, че имат около месец, за да измислят авторска постановка. Репетициите на трупата се състоят по един път седмично, а когато наближава театрален фестивал и по – често. 
Те добавиха, че и децата пишат заедно с тях авторските пиеси и след това заедно решават кое да остане и кое да отпадне. „Хубавото в театъра е, че децата стават приятели. Независимо че са от различни училища, когато ходим по фестивали, те се сближават“, каза Стефанка Митрева.  Тя посочи, че е трудно „превключването“ от немски на български език. Митрева прочете и част от пиеса, описана в книгата.
Учителките посочиха, че на 20 юни в салона на читалище-паметник „Отец Паисий - 1859“  ще бъде представена последната пиеса на трупата на български език и ще бъде отбелязана годишнината на театъра.  
Припомняме, че тази година Самоков бе домакин на Националния фестивал за училищен театър на немски език. Организатори на събитието бяха Министерството на образованието и науката, Немско посолство - София, Гьоте институт - България и Централна служба за училищата в чужбина, а домакин на фестивала бе Профилирана гимназия "Константин Фотинов". „Театър? Фантастиш!“ спечели третото място във фестивала, а първото отиде при учениците от бургаската трупа.