От 4 април ще стартира получаването на пенсиите и добавката към тях предвид предстоящия Великден. Това обяви в Хасково социалният министър Хасан Адемов. Идеята е хората от тази уязвима социална група да получат парите си преди 19 април, за да се подготвят за празника, коментира той.
„В понеделник НОИ ще обяви, че започва изплащането на пенсии от 4 април вместо от 7 април, за да може до 19 април, преди Великден, българските пенсионери да получат тази диференцирана еднократна подкрепа. Мерките, които сме насочили като еднократна финансова подкрепа, са ориентирани към българските граждани, които са с най-нисък размер на получаваните пенсии”, поясни социалният министър.

„В условията на криза според нас подпомагането на тази група български граждани е изключително важно”, каза още Адемов.

Одобрените допълнителни средства към пенсиите за април са в размер 57,7 млн. лв. и са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2014 г.

40 лева допълнително ще получат възрастните хора, на които пенсията или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях е в размер до 150 лв. 30 лева ще получат тези, на които пенсията е в размер от 150,01 лв. до 251,00 лв. По 20 лв. ще вземат пенсионерите с пенсии над 251 лв.