Бойко Борисов и Лютви Местан пиха по кафе в Кърджали. Мястото на сензационната среща на двамата лидери на ГЕРБ и на ДПС бе променено в последния момент и то се състоя в избраното от Местан кафене "Марай" под засилена охрана.

Първата тема, която председателят на ДПС постави пред Борисов, бе за отношението към т.нар. "възродителен процес", стана ясно по-късно, след финала на срещата им.

"В Кърджали е най-доброто място, където да опровергаем всички приказки за етническа нетолерантност, да покажем, че българските мюсюлмани, мохамедани и християни могат да бъдат мост на приятелството, а не на разделението. Защото най-лесно се драсва клечката на етническия конфликт", коментира Борисов след приключилото кафепиене. Той изрично подчерта за онези, които биха спекулирали, че няма да се прави коалиция, нито ГЕРБ е по-малко опозиция. "Никаква друга политическа тема не е обсъждана, освен тази за "възродителния процес" като метод, средства и начин е осъден от всички. Както в ГЕРБ има много мюсюлмани и мохамедани в редиците си, така и в ДПС има християни. И тези хора не бива да бъдат мачкани и противопоставяни, а напротив, да живеят в мир и съгласие", заяви Бойко Борисов. Той определи днешната си неформална среща с лидера на ДПС като добър знак за всички български граждани за това, че над политиката стои стабилност и етническа толерантност.

Местан е връчил на Борисов своята разбивка за ЦИК и двамата са приели поканата за среща в понеделник в 9,15 ч. при президента Росен Плевнелиев за повторен разговор по темата и търсене на решение. ГЕРБ ще води абсолютно европейска и толерантна предизборна кампания, е уверил Борисов своя домакин. Аз пия турско кафе, Местан плати сметката, но не приемам никакви спекулации за някакви политически споразумения, за бъдещи коалиционни планове, освен да демонстрираме на гражданите на Кърджали и на цяла България, че политиката е важна, но стабилността и толерантността трябва да стоят над всичко, предупреди Борисов.

Като чета математиката на Местан, аз зная, че ние заслужаваме най-много, но ще я четем заедно при президента и се надявам да достигнем консенсус, подчерта лидерът на ГЕРБ.

"Сама по себе си тази среща е сензация, но политиката не е и аз ще говоря сериозно за нея, без да допусна тя да се опорочи и профанизира. Първата тема, която и г-н Борисов, и аз поставихме, е етническият мир. Но той трябва да се осмисли като нещо, което стои над всякакви партийни различия и пристрастия. Прецених, че Кърджали е мястото, където да припомня твърдението на Борисов отпреди около 5 г., че споделя целите на "възродителния процес", но се разграничава единствено от методите му и го попитах дали тезата му продължава да бъде актуална. Защото ние можем да разговаряме въпреки политическите си различия, но диалогът между хора с ценностни различия е труден. Той каза, че "възродителният процес" е осъден, в това число и в целите му. Това е нещо ново, което чух от него", не скри задоволството си лидерът на ДПС.

Двамата са си говорили за нерешените проблеми с формирането на ЦИК. Законът има императивно изискване да се спазват точно съотношенията между парламентарно представените политически сили, поясни Местан. Дали е допустимо ДПС и Атака да бъдат изравнени като представителства в ЦИК – отговор на този въпрос ще бъде търсен на срещата при президента Плевнелиев понеделник. Разликите между ГЕРБ и БСП, и между ДПС и Атака са по 13 депутати, но съотношението е категорично в полза на ДПС, е уточнил Местан по време на разговора с Борисов.

"Указът на президента е противозаконен и определено дискриминационен спрямо ДПС. Това е присвояване в нарушение на закона на една от двете квоти за членове на ЦИК, които се полагат на ДПС", подчерта Местан. Той е призовал Борисов да водят предизборната кампания на коректен и толерантен език така, че да не се допуска вътрешно-политическите различия и дрязги да погълнат европейската тематика. Негативната кампания отблъсква избирателите, всички партии имаме интерес от позитивна такава, а ДПС разчита на много висока избирателна активност, посочи Местан. Той изрази надежда за евролистата на движението гласовете да надхвърлят 400 000.

Ако президентът коригира указа си и принципа на разпределението на квотите, всички 36 депутати от ДПС ще подкрепят номинирания от ГЕРБ зам.-председател на ЦИК, увери Лютви Местан. Той подчерта, че обединителят на нацията не може да избере за своя жертва ДПС, защото автоматично би се превърнал в разединител.

Листата на ДПС ще бъде огласена към 20 април след номинирането на участниците на принципа отдолу нагоре. До края на март – началото на април ще приключи процесът на номинациите от областните структури, после на заседание на ЦС на ДПС ще бъде направена и подредбата на кандидатите за европейски депутати. /