Президентът Румен Радев посети образователния и изследователски център „Mathias Corvinus Collegium“ в унгарската столица Будапеща и се срещна с представители на ръководството му, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Той беше посрещнат от генералния директор д-р Золтан Салай, който представи историята, мисията, проектите, изследователската програма и международна дейност на „Mathias Corvinus Collegium“. Центърът надгражда учебните програми за училищата и университетите, като обхваща ученици от различни възрасти и студенти.
Профилирани са редица изследователски програми, в които студенти и докторанти разработват актуални теми. Центърът има собствено издателство и привлича преподаватели в различни области от цял свят. Създаден през 1996 г., „Mathias Corvinus Collegium“ се е утвърдил като престижна образователна институция, която днес развива дейност на 27 локации и има 7600 ученици. 
„Образованието е основополагащ фактор за благосъстоянието на обществото и трябва да е приоритет на всяка страна, за да се развива успешно“, заяви президентът Румен Радев по време на срещата. По думите му, само познавайки историята си, културата и традициите си, младите хора могат да се развиват като достойни граждани на страната си и същевременно европейци. Важно е образованието да насърчава и развива критичното мислене и да развива умения и добродетели, които да помагат на младите хора да се справят със заобикалящите ги предизвикателства, допълни президентът. 
Румен Радев посети образователния център през втория ден от визитата си в Унгария, където е по покана на унгарския си колега Тамаш Шуйок.
Вчера българският държавен глава и Шуйок откриха Български образователен и културен център, изграден със съдействието на двете държави. В новото здание ще се помещават образователните и културни институции и неправителствените организации на българската общност. Срещу новопостроената сграда е разположен Българският културен дом, а върху парцела до него – Българската православна църква „Св. св. Кирил и Методий“.
С изграждането на новия български център се осъществява вековната мечта на българите в Унгария – на едно място да бъдат събрани стълбовете на българската общност. Основният камък е положен на 3 март 2022 г., а първата копка е на 17 май 2022 г. Строежът отнема две години.