Недопустимо и безотговорно е от страна на президента Румен Радев, да плаши хората с откровено неистински заплахи за участие на натовски  войски за потушаване на войната в Украйна. Всеки опит за насаждане на страхове по този начин проявява или желание за нерегламентирана намеса в хода на предизборната кампания или изпълнение на целите на руската пропаганда и хибридна война, заявява в своя позиция председателят на ДПС Делян Пеевски, съобщават от пресцентъра на партията. 
Напомням, че всички подобни решения по Конституция може да вземе само и единствено българският парламент. Подчертавам, че пред нас като парламентаристи никога не е стоял подобен избор, нито някой е имал подобно намерение, допалва Пеевски. 
Безпрецедентната ни подкрепа за Украйна е резултат от твърдото ни убеждение като евроатлантици и консенсуса за това, че трябва неотклонно да отстояваме тези ценности като помогнем да бъде прекратена антихуманната агресия. Но, твърдо заявявам, че друга опция за подкрепа за Украйна никога не е била на дневен ред, посочва още в позицията си председателят на ДПС. 
Възможно най-скоро трябва да се намерят дипломатически инструменти за прекратяване на войната в Украйна, заяви пред журналисти вчера държавният глава Румен Радев по време на посещението си в Унгария. Това няма да стане с повече оръжие, няма да стане с изпращането на войски от държави членки на НАТО, посочи президентът. 
„Употребата на страховете на хората се наказва от народа“, заявява в позицията си Пеевски, уточнявайки, че предупреждението е към президента Румен Радев и допълва „защото за българските граждани е най-важна сигурността за тях и децата им тук и сега. И всички ние сме длъжни да я гарантираме с думи и действия“.