Събор на средновековното културно наследство започна във Велики Преслав днес. Той представя ежедневието на средновековната българска столица. В него са включени музей на открито, стрелби с лък, средновековна кухня, различни демонстрации на бойни техники с различни оръжия. Представени са още точиларство, дърводелство, сечене на монети, коване на оръжия, създаване на накити, изработване на шнурова керамика. Обособен е кът за плетене на ризници и ловен кът. Има и занимания за деца. Съборът е в Дворцовия център на Националния историко-археологически резерват и музей „Велики Преслав“. Това съобщи за БТА Мирослав Сланев, председател на Регионалния клуб "Традиция" в старата столица.
"Общо 50 участници се включват в събора. От Велики Преслав сме около 30", добави за БТА Сланев. Той поясни, че в Събора се включват още членове на Регионален клуб "Традиция" в Шумен и на клуба за исторически възстановки "Величие". "Много занаятчии също са част от Събора в Дворцовия център на Националния историко-археологически резерват и музей „Велики Преслав“, коментира Сланев.
Съборът ще продължи до шест вечерта днес. След него Градският духов оркестър „Михаил Биков“ и Смесеният хор „Проф. Венета Вичева“ ще изнесат концерт-спектакъл на открита сцена в местността Борова гора в старата столица.