Прожекция на 3D мапинг проекта „Скритите букви“ имаше тази вечер на фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (НБКМ) на 23 май, видя репортер на БТА.
Събитието е по повод 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
Проектът е създаден от Полина Герасимова (Poliforma). Нейният визуален разказ е посветен на езика като дом, на нюансите на общуването, на идентичността и разбирането на другите. Основни герои са онези букви, чийто графичен образ отразява специфичните звуци, от които е съставен езикът ни. Поезията за 3D мапинга е написана от Стефан Икога, а музиката е на Kan Wakan. 
Мапингът се показва за втори път в София и следва концепцията на целия проект „Скритите букви“, създавайки прожекция основно от графични елементи. „Умишлено, 3D анимацията е сведена до минимум и всички ефекти и визуализации са създадени от рисувани графични визии, за да се доближим максимално до природата на създаване на писмеността. Фасадата на НБКМ е белият лист, а в ритъм и цвят „Скритите букви“ оживяват, разказва Полина Герасимова. Текстурните промени върху релефа са нарисувани картини, които са анимирани със средствата на 2D анимацията. 14 са буквите в кирилицата, които нямат графичен аналог в световните азбуки. 
Проектът „Скритите букви“ започва през 2018 г., когато в София са разположени 14 пейки във формата на онези букви от азбуката, които нямат графичен аналог в латинската и гръцката азбуки - Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я. В рамките на проекта на различни локации се образуват малки литературни кътове. Към всяка пейка има и стихотворение на съвременен български поет, написано специално за проекта.
/ГЛ