Наградата „Русе“ има своите нови носители. Всички те получиха на официална церемония снощи в Доходното здание бронзова статуетка по авторски проект на скулптора Георги Радулов и диплом. Тази година наградите се връчват за 39-и път.
В раздел „Култура“ 
за цялостно творчество и изключителен принос е отличен музикалният педагог Вили Икономов, който през февруари чества 80-годишен юбилей. Вили Икономов завършва Музикалната академия „Панчо Владигеров“ проф. Добри Палиев. През 1970 става водач на групата на ударните в Русенска филхармония. През 1984 става преподавател по ударни в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, където от 2008 г. преподава и поп и джаз пеене. Основател и директор е на Международния конкурс за млади поп изпълнители „Северно сияние“, ръководи и Вокалното студио за поп и джаз „Икономов“. От 2010 е поканен за член на WAFA (Световна асоциация на фестивалите и артистите). За високи професионализъм и педагогическо майсторство получава редица реномирани национални и международни награди.
В категорията „Театър“ наградата печели русенският Куклен театър. Той е създаден през 1955 година година, когято група ентусиасти, начело с художествен ръководител Никола Кръстев, полагат основите на кукленото изкуство в Русе. Трупата е създадена към Дома на културата на транспортните работници. На 26 февруари 1956 година първата среща на малките русенски зрители е с приказните герои от пиесата „Червената шапчица“. На 15 февруари 1960 година самодейният състав получава статут на Държавен куклен театър. Трупата е талантлива, амбициозна в изкуството и сплотена не само на сцената. Носител е на десетки местни, национални и международни награди.
Наградата за изобразително изкуство получи д-р Десислав Гечев - известен художник и преподавател в Русенския университет. Десислав Гечев е роден през 1972 година в Русе. Завършил е Великотърновския университет със специалност „Графика“. Има множество награди за графика и екслибрис в България и чужбина. През януари предизвика интерес с любопитна изложба - Историческият музей беше домакин на експозицията на колекцията му от лули, аксесоари за тях и специализирани издания, озаглавена „Лула, дизайн и дим“.
Наградата за литература е присъдена на Тодор Билчев. Той е на 18 април 1956 г. в Русе. Завършва българска филология във Великотърновския университет и от 1986 година до пенсионирането си работи в Държавен архив-Русе. Издал е десетки книги, предимно документални и исторически.
Наградите в раздел „Образование“ са четири.
За предучилищно и начално образование е отличена Витка Попова - старши учител по български език и литература учителка по български език и литература с 38 години стаж, от които 15 в сегашното си училище „Йордан Йовков“. 
В категорията „Гимназиално и висше образование“ наградата спечели засл. доц. Стоянка Смрикарова - дългогодишен преподавател в Русенския университет и бивш ръководител на катедра „Компютърни системи и технологии“, която продължава активно да работи в сферата на дигитализацията на образованието и приложенията на изкуствения интелект.
За научен и учителски колектив е отличен Аграрно-индустриалният факултет на РУ. Той е създаден през 1954 г. и е основоположник на Русенски университет, като е  единственият факултет в първите десет години от съществуването на висшето училище. Известен е с високите стандарти на обучение и отлична реализация на завършилите го специалисти.
За изключителен принос наградата получи Ася Кулева, преподавател по немски в МГ „Баба Тонка“. Тя е родена в Русе, завършила е българска филoлогия и немска филoлогия във Великотърновския университет. Ръководи ателиета по творческо писане, както и театъра на Математическата гимназия „Магим“. Публикувала е в научния печат свои изследвания върху творчеството на М. Булгаков, В. Распутин, Ем. Станев. Пише по проблеми на методиката на обучението, както и художествена проза. Автор е на романа „Марципаненият чехъл“ (2012).
Наградатата „Млад творец“,
която отличава творци на възраст до 30 години бе спечелена от Диян Иванов, преподавател по народно и хорово пеене в Националното училище по изкуства „Проф. Веселин Стоянов“. Тя е учредена в памет на актьорите Яна и Георги Стефанови и се придружава от парична сума в размер от 600 лв. и награден знак, осигурени от тяхното семейство.