На 25 март, от 19.30 часа в зала "България"-София Русенска филхармония ще представи луксозен концерт в рамките на Европейския музикален фестивал, който се провежда за 14-ти път от 12 март до 12 юни. В първата част на концерта световноизвестният пианист Людмил Ангелов ще изпълни заедно с Русенска филхармония Концерт за пиано и оркестър №1 от Шопен. Талантливият пианист е признат за един от най-добрите интерпретатори на Шопен в света.
Във втората част на концерта софийската публика ще се срещне за първи път с „Въоръженият човек” на Карл Дженкинс – меса за солисти, хор и оркестър, чиято премиера за България се състоя в Русе през септември миналата година. Творбата е една от най-популярните произведения на уелския композитор Карл Дженкинс, който оглавява класацията на 10-те най-ярки съвременни композитори в света.

Актуална с посланията си, с мелодиката и оригиналността на изразните музикални средства, на драматизма на своята музикална партитура, творбата редовно се изпълнява от професионални и любителски състави в целия свят. На диригентския пулт в зала България ще застане Найден Тодоров. Участват солистите Даниела Караиванова, Андреана Николова, Александър Баранов, Момчил Миланов. Смесен и детски хор „Дунавски звуци” с хормайстор Стелияна Димитрова, Русенска филхармония.

The Armed Man /”Въоръженият човек”/ е Меса, написана от уелския композитор Карл Дженкинс, подзаглавието е "Меса за мир". Творбата е поръчана от музея Royal Armouries за тържествата по повод настъпването на 2000-та година и е посветена на жертвите на войната в Косово. Както War Requiem на Бенджамин Бритън, появил се преди нея, тя е по същество анти-военна и се базира на традиционната католическа меса, която Дженкинс комбинира с други източници - главно на народната песен L' Homme armé от петнадесети век в първата и последната част. Тя е написана за хор със солисти и симфоничен оркестър. Гай Уилсън, тогава шеф на музея, подбира текстовете за месата.