Марс ни оставя без сили в продължение на 80 дни. Пролетната умора тази година подрани заради ретроградната фаза на планетата, съобщиха астролози пред „Стандарт“. Този период започна на 1 март и ще продължи до 20 май. Той носи чувство за умора, изблици на гняв и необоснована агресия.
„Марс се свързва с енергийния импулс и жизнеността на човека“, коментира астрологът Мила Славова. Тя обясни, че сега планетата сякаш върви наобратно и това може да предизвика определени промени в човешкия организъм. „Не препоръчвам стартиране на нови инвестиции, хирургични интервенции, освен ако не са спешни“, каза пък астрологът Маргарита Паскалева.

Представители на алтернативната медицина обясниха подранилата пролетна умора с липсата на зима. Така пренастройването на организма към новите условия е станало по-рано от обичайното. „Влизаме в пролетния сезон с една доста пренапрегната и изтощена имунна система. От една страна, имаше повече светлина през зимата, което тушира донякъде синдрома на умората. Но от друга - той масово подрани заради тези аномалии в климата. Всъщност меката зима беше една по-рано настъпила пролет“, коментира проф. Връбка Орбецова, председател на Сдружението по алтернативна медицина.

Според родния учен, лечението с антибиотици е другият фактор за намаления виталитет на хората. В отминалия сезон действаха изключително агресивни вируси, които често бяха туширани със силни медикаменти. „Заради липсата на студ целият вирусен свят се развихри. Болестите обикновено протичаха с усложнения. В повечето случаи заболелите от грипа приемаха антибиотици, което точно сега дава своето отражение“, каза проф. Орбецова. Общата отпадналост била съпроводена и от „тиха анемия“, която се изразява в ниски стойности на хемоглобин. Всичко това води до намаляване на работоспособността, психо-емоционалния статус и увеличаване на депресивните състояния.

„Най-правилното поведение е да засилим организма си със зеленчуци, съдържащи хлорофил. И много течности, но не кафета и енергийни напитки, а чайове и домашна лимонада с мед“, посъветва проф. Връбка Орбецова. Сега е моментът за ударни дози чай от шипки, добави тя.