В Художествена галерия „Николай Павлович“ в Свищов бе представена изложба на фотографа, писател и художник Васко Василев по повод 80-ата годишнина от рождението му. На нея присъстваха представители на Общината, на културните институции в града, семейството и приятелите на художника, граждани.
В изложбата са показани картини, фотографии, металопластики, барутници, "страховити риби", кукерски маски и други. В нея участват художествени фотографии и на неговите приятели Пламен Живков, Свилен Начев, Юлиян Димитров, както и на сина му Георги Василев. 
Тази изложба е посветена на рибарството, каза Василев. За него тя е паметна, защото освен собствения му труд, близките му също изразяват желание да участват в осъществяването на изложбата.
Пред присъстващите Василев разказа любопитни факти покрай своите хобита и представи отделните теми на изложбата.
По време на представянето Васко Василев беше поздравен от близките си с песни и стихотворения. Поздравителен адрес от името на кмета на община Свищов д-р Генчо Генчев прочете директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ д-р Росен Маринов.
Събитието бе част от празничната програма на община Свищов за месец май.
Биографията на автора представи Таня Ликова от Художествената галерия „Николай Павлович“. Васко Василев е роден на 19 април 1944 година. В продължение на 30 години е бил огнеборец в химическия комбинат „Свилоза“. За него режисьорът Илко Дундаков прави филма „А пожари няма“. Дълги години е бил активен състезател и треньор по вдигане на тежести в Академик (Свищов), Етър (Велико Търново) и Левски (София).
Васко Василев е планинар, художник, фотограф, рибар, пише стихове и разкази, занимава се и дърворезба. Той е член на клуба на фотодейците в България. Първата му фотографска изложба е през 1969 г. във Велико Търново, следват участия в изложби в Свищов, Плевен, Русе, София. Прави и три изложби в Мадрид, има изложения в Египет, Сиракуза и Варшава. Като майстор на перото публикува свои стихове и разкази в списание „На риба“ и във вестниците „Трета възраст“ и „Дунавска зора“. През 2005 г. излиза първата му книга „Облак с котва“, втората - „А в дланите ми разговори", чака своя издател. Участва редовно в традиционната изложба на свищовските художници. Негови творби се съхраняват във фонда на свищовската галерия. През 2014 г. е удостоен от Община Свищов със званието „Деятел на културата“.