Изложбата „Атон в рисунки и фотографии“ беше открита в Папския латерански университет. На откриването присъства и държавният глава Румен Радев, който е на двудневно посещение във Ватикана и Италианската република. Автори на изложбата са художникът Андрей Янев и проф. Мирослав Дачев. Изложбата се открива по повод 24 май и ще продължи дотогава.
Тази изложба е доказателство, че отношенията между християните са на взаимно уважение, на сътрудничество, на общата мисия да строим свят, изпълнен с вяра, надежда и с общи дела за мир, духовно извисяване и благоденствие, коментира президентът Радев.
Изложбата изобразява традициите, живота и светостта на православния монашески свят на Атон, посочи ректорът на Папския латерански университет Монс. Алфонсо V Амаранте. Пожелавам на цялата българска общност да изживее тези интензивни празнични дни в спокойствие и непрестанно търсене на общото благо, добави той.
В навечерието на празника на българската азбука, на духа, културата, книжовността, всички ние сме се събрали тук, в сърцето на Рим, където с откриването на тази изложба поставяме началото на тези чествания, каза Митрополит Антоний. Неслучайно избрахме да поставим началото с откриването на изложбата, защото тя ни преподава древната монашеска традиция на православната църква, която се е съхранила благодарение на вярата, молитвата, на всички онези хора, които са избрали да се отдалечат от света и да запазят в себе си силата на духа, като я употребяват в непрестанна молитва към Бога за всички нас, които се трудим в света и отстояваме изконните традиции и православна вяра, коментира Митрополит Антоний.
"Ако наистина всички пътища водят към Рим, то нашата изложба е търсила своя път през годините и едва ли е случайно, че достигна до Вечния град", каза проф. Мирослав Дачев. Творбите в „Атон в рисунки и фотографии“ са плод на над 50 експедиции до Света гора в рамките на две десетилетия, посочи проф. Дачев.
Светите братя Кирил и Методий имат огромен принос за приобщаването към християнството на много народи в Европа, както и към изграждането на една съвременна Европа в религиозната сфера и в областта на културата, каза извънредният и пълномощен посланик на България към Светия престол Костадин Коджабашев. По думите му Света гора има значима роля за съхраняването и развитието на българската идентичност, духовност и култура.