Изявени ученици, учители, творци и дейци на културата, получили високи отличия и издигнали престижа на област Кърджали, бяха отличени от областния управител Никола Чанев по случай 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
„Всички вие сте не само мисионери на словото, на книжнината, на творчеството, но и носители на обществения морал , на високата нравственост, на обществения морал и пример за подражание“, каза в приветствието си областният управител. 
Той подчерта, че превърналият се в традиция ритуал по отличаване на изявени личности в областта на науката, културата и изкуството е скромна проява на признание за тяхното усърдие.
„Давам си сметка колко е важно обществото ни да зачита мислещите хора и да ги уважава  и откроява. Една цивилизация може да разчита на напредък  само ако се опре на подготвените, грамотните и градивните личности. Именно те са гръбнакът за нейното развитие, същинските строители на съвременна България“, каза още Чанев.
На церемонията присъстваха директорът на Регионалното управление по образование Ангелина Костова, директори на училища, на различни културни институции, общественици.