Директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) в Смолян Екатерина Гаджева представи в Чепеларе първата си стихосбирка. Залата на Народно читалище „Родопска искра 1880“ се оказа тясна да събере всички желаещи да се докоснат до таланта на Гаджева.
„Стихосбирката „Самодива“, съдържаща 57 стихотворения, е вдъхновяваща и носи сила. Четейки, ще усетите един силен характер, една силна жена, но и жена с изострена чувствителност. Това е съвременна поезия, вдъхновена от философията на вечното и вселенското – чувства, които всички ние изпитваме и всеки ден се сблъскваме с тях. Тя ги пресъздава през призмата на съвременността. Във всяко едно чувство и емоция намира решение – оптимизъм“, представи авторката и нейната поезия Адриана Иванова - експерт в отдел „Култура“ в Общинската администрация и библиотекар в НЧ „Родопска искра“.
„Не се чувствам писател, автор, а човек, който показва наяве нежното, което носи човек в себе си и го предава на хората“, сподели Екатерина Гаджева. Тя разказа, че започва да публикува, първоначално плахо и ненатрапчиво, в профила си във Фейсбук. „Споделях в мерена реч своите чувства, копнежи, въжделения, без метафорично фризиране, без претенциозност. И така ден след ден се раждат нови и нови стихове в търсене на път към себе си“, допълни директорът на РИОСВ - Смолян.
Екатерина Гаджева е родена в Белоградчик, но от близо 30 години живее в Смолян. Семейна е, има две дъщери. За себе си казва, че по образование, професия и призвание е еколог.