Депутатите ще имат по-дълга пролетна почивка от учениците. Избраниците ще бъдат във ваканция три пъти - за Великден, за Гергьовден и преди евровота.

До изборите на 25 май народните представители няма да ходят на работа общо 23 дни, а децата ще пропуснат уроците 18 дни, пише в съботния си брой вестник "Труд".

Парламентът излиза в традиционната 10-дневна ваканция за Великден, но датите на почивката тепърва ще се уточняват. За народа тези дни са от 18 до 21 април. Макар че официално предизборната кампания няма да е започнала, политиците не крият, че ще използват част от свободните дни за обиколки из страната.

Цялата държава ще почива от 1 до 6 май. За този период депутатите ще пропуснат две редовни заседания на парламента. Тогава кампанията ще бъде в разгара си и партийците ще трябва да подготвят избирателните си райони за вота за евродепутати.

Парламентът най-вероятно ще излезе във ваканция и непосредствено преди изборите. Засега се обсъжда вариантът тя да започне от 19 май, понеделник, и да продължи до края на седмицата. Не е изключено обаче ваканцията за кампанията да е и по-дълга. Очаква се родните депутати, които са кандидати за Страсбург, да излязат в отпуск още в началото на май, за да могат свободно да агитират из страната.

Общо 18 дни ваканция очакват учениците през март, април и май. Пролетната почивка за децата тази година е от 29 март до 6 април. Тя не съвпада с датите за Великден - за Възкресение Христово почивката е отделна. Празничните дни без уроци са от 18 до 21 април. Няма да се ходи на училище и от 1 до 6 май. Двата работни дни - 2 май и 5 май, ще се отработват в следващи съботи, когато и децата ще са на училище.

През май ще има и още два почивни дни за учениците - 21 и 23. Тогава са националните изпити за седми и дванайсети клас. За всички останали обаче е свободен ден.