Голяма печалба от спортния тотализатор е една от най-смелите мечти на бедния български народ. Фантазиите на хората се развихрят с особена сила, щом джакпотът мине психологическата граница от един милион.

За 24-тия тираж в неделя се очаква да се съберат 5,58 млн. лв. във второто теглене на играта "6 от 49". Това означава, че ще се увеличат и мераклиите за бързо и лесно забогатяване, пише в съботния си брой вестник "Преса".

Дали ще падне шестица от тотото, зависи от две неща, обясни пред изданието математикът проф. Михаил Константинов. Първо, трябва да се вземе предвид късметът на играещия. "В играта "6 от 49" съществуват близо 14 милиона възможни комбинации. Ако човек попълни една колонка във фиша (струва 70 стотинки), това означава, че неговият шанс за уцелване на шестицата е 1:14 000 000" - допълни Константинов. С увеличаване на залога, се повишава и вероятността за печалба - при пуснати числа в четирите различни полета на фиша шансовете стават 1:3 500 000.

Според професора другият аспект, от който зависи дали ще има шестица, е колко комбинации са играни във въпросния ден. След като джакпотът започне да расте, се увеличават и вариантите, пускани от кандидатите за милиони. В последното теглене в четвъртък например са се разиграли едва 12% от всички възможни комбинации.

Несериозно е да се твърди, че в повечето случаи късметлиите печелят с евтини фишове, уточни Константинов. Голям процент от хората си позволявали да пускат не особено скъпи комбинации и понеже са мнозинството от играещите, шансът шестицата да отиде при такъв фиш е по-голям. Рекордният джакпот от края на 2012 г., когато се бяха събрали 9,47 млн. лв., беше ударен от двама късметлии. Първият - от Бобошево, беше попълнил четири колонки за 2,80 лв., а вторият - от Перник, беше заложил на четирите зони на фиша със 7 числа за 19,60 лв.

Според статистиката в историята на тотализатора най-често излизащото число в "6 от 49" е 4. На второ място в своеобразната класация е 21, следват - 44, 1, 25, 6. Не бива обаче хората да се подлъгват, че ако пуснат тези числа, имат по-сериозни шансове за печалба. Възможностите да бъде позната шестица в "6 от 42" са по-вероятни, но там сумите са по-малки. В тази игра има 5,2 млн. комбинации, около два пъти и половина по-малко в сравнение с "6 от 49". За тегленето в неделя джакпотът в "6 от 42" се очаква също да стане примамлив и да достигне 194 000 лв.

Шансовете за пет уцелени числа в "5 от 35" са 1:324 632.