Стотици жители и гости на Елена отбелязаха за 35-и път празника на възрожденското градче, свързан с Деня на светите равноапостоли Константин и Елена. Тържествата започнаха със света литургия, отслужена от свещеници от Еленската духовна околия, а по време на тържественото откриване бе направен молебен за здраве и благоденствие.
Официалната част на празненствата се проведе в двора на Архитектурно-историческия комплекс „Даскалоливница“, където бе извършен ритуал по издигане на знамената на България, Европейския съюз и град Елена, а ученици от Начално училище „Иларион Макариополски“ представиха пред присъстващите на тържеството стихове, песни и танци.
Вярвам, скъпи съграждани, че заедно ще продължим да работим за достойното настояще и за по-доброто бъдеще на Елена, защото местната власт, в лицето на общинския съвет и администрацията, няма как да бъде успешна без вашата гражданска енергия, активност и предприемчивост, каза в тържественото си слово кметът на общината инж. Дилян Млъзев. Той припомни, че градът е дал на света видни духовници, просветители, общественици, поети, писатели, краеведи, художници, артисти и това, освен повод за гордост е и отговорност да бъде запазено и предадено на поколенията заедно с духовността, просветата и родолюбието, които са в основата на напредъка, единството и самочувствието ни като общество.
Неизменна част от празника по традиция беше обявяването и награждаването на авторитетни личности с принос в областта на обществения, стопанския и духовния живот на града и общината. Званието почетен гражданин на Елена посмъртно бе присъдено на Георги Стефанов, който в продължение на 37 години е уредник и директор на Музея в Елена, занимава се с издирването, съхраняването и популяризирането на културно-историческото минало на Еленския край. Негово предложение е обявяването на Светите равноапостоли Константин и Елена за патрони на града и 21 май за празник на Елена, както и символите за герба и химна на града, а много от паметните плочи в населеното място са също по негова идея и реализация. Председателят на Общинския съвет на Елена Стоян Златев прочете решението за удостояване със звание, а плакетът бе връчен на неговата дъщеря Калина Стефанова от кмета на общината инж. Млъзев.
Румен Антонов получи едностранен плакет „Почетен гражданин на град Елена“ за значимия му принос и постигнати успехи в областта на спорта в общината. В продължение на 22 години той се занимава със спортната подготовка на деца и юноши и е техен треньор. Под негово ръководство детските и юношеските отбори на „Чумерна“ постигат успехи и имат класирания на много първенства. Тренирал е и момичета, едно от които участва в националния отбор на България по футбол.
С едностранен плакет посмъртно беше удостоен и Иван Мешничаров, роден през 1924 година, общественик и личност с авторитет сред съгражданите си. Той е участник в Първата фаза на Отечествената война, дългогодишен стопански ръководител с принос за развитието на града и общината, председател на Общинския съвет на ветераните от войните.
Сред официалните гости на празника бяха заместник-областният управител на Велико Търново Валентин Михайлов, председатели на общински съвети, кметове на редица населени места, почетни граждани, директори на институции др.
Пъстрата  програма продължи с обеден концерт на ансамбъл „Искра“ от Велико Търново, а по-късно предстоят забавления за децата, концерти на фолклорния изпълнител Иван Паланов, победителката от „Гласът на България“ – Жаклин Таракчи, рок-група „Тангра“ и празнична заря.