Зона за велосипеди ще бъде открита днес от 17:30 часа в градския парк на Велики Преслав. Тя е създадена по инициатива на Фондация „Open Space”. В изграждането ѝ са участвали младежи, доброволци и други местни организации. Подкрепа за създаването на велосипедната зона е дошла от участници от няколко страни по проект по програма „Европейски корпус за солидарност“ и от Футболния клуб „Златен век 2020“. Местната власт също е съдействала за изграждането на зоната.
Пистата за велосипеди, изградена в зоната, е с 530 метра затворена крива. В изграждането ѝ са участвали над 30 младежи от града, които са положили над 1200 часа доброволен труд. Със събрани средства от продажба на тениски (910 лева) са платени багер и доставка на 30 кубични метра пръст на терена, съобщават на сайта си от Фондация „Open Space”.
Пепа Пенева, председател на Фондацията, заяви за БТА: „Младите хора, които имат велосипеди и търсят място, където да развиват уменията си, ще имат пространство, където да развиват двигателната си култура и да тренират, без да пречат на никого, без да са край автомобили. Освен това ние ги включихме много активно в целия процес, в планирането и по време на работата по изграждане. Мисля, че след няколко години този терен ще се развие от самите млади хора във Велики Преслав“.
Пепа Пенева съобщи, че са работили активно с местната власт. „От Община Велики Преслав ни помагаха, много ни съдействаха. Допадна им, че това е идея на млади хора, че те се включват активно“, добави Пенева.