Ротари клуб-Търговище започна инициатива за издигане на първия паметник на Васил Левски в областния град. Начинанието тръгна с лични пари, дарени от ротарианците и техните приятели на великденския бал, на който бяха събрани 20 000 лв., съобщи Президентът на Ротари клуб-Търговище Светослав Кънчев.
„Националният ни герой вече е успял да намери място в нашите сърца и души, но за памет на потомството и неговата слава се заемаме с нелеката задача да съградим нему паметник“, каза водещият на бала актьорът Петър Петров.
Първите средства за реализиране на мащабната идея постъпиха от куверти, томбола и търг с 15 предметни награди. Най-голямата откупка от 2800 лв. направи адвокат Стела Маринова. Тя стана притежател на златен ритон – реплика на Панагюрското златно съкровище. След наддаване бяха продадени още реплика на ножа на Васил Левски, дигитален принт на Апостола – репродукция на художника Станислав Трифонов -Насимо, икона от дърворезба, гравирано стъкло и др. Постъпиха и много неприсъствени дарения от родолюбци, допълват от клуба. 
Тримата най-големи благодетели получиха почетни стъклени плакети. Това са адвокат Стела Маринова, бизнесменът Зорница Зашева и управителят на „Екофол“ Румен Димитров.
Светослав Кънчев обяви, че творческата реализация на паметника ще е вдъхновена от класическия лик на Апостола, познат на поколения българи. Предстои да се уточни идейният проект с автора, да се определи точното място на монумента от местната власт, да се популяризира дарителска сметка и да се организират различни благотворителни инициативи за набиране на средства.