ЦИК е надпартиен орган и ще работи като такъв, декларира председателят на Комисията Ивилина Алексиева при представянето на новия състав, който започва да работи от днес.
Представителите на ГЕРБ не бойкотираха старта на новата ЦИК, каквито очаквания имаше, предаде БНР.

"Съгласно решение Номер 4 на Конституционния съд от 2011-а година изрично е казано, че след като членовете на Централната избирателна комисия встъпят в длъжност, те стават независими и вземат решения по съвест", поясни Емануил Христов, подкрепен от партия ГЕРБ.

Председателят Ивилина Алексиева отказа да коментира действията на депутатите от вчера и неизбирането на заместник-председател от ГЕРБ:
"Ние нямаме право да коментираме това. Това е моят отговор. Ние сме независим държавен орган и ние ще работим като такъв", заяви Алексиева.
Цветозар Томов, номиниран от гражданската квота и подкрепен от ГЕРБ, също се разграничи от партийна принадлежност и обясни отношението си към разпределението на местата в ЦИК:

"Не представлявам никаква политическа сила в ЦИК и се надявам, че няма член на ЦИК, който оттук насетне да представлява която и да е партия, която и да е политическа сила. Не искам и да знам кой от коя квота е в ЦИК. Какво да коментирам? Има две версии за прилагане на Изборния кодекс по отношение на квотата на партиите. Всяка има слаби страни. Не е въпрос на ЦИК да решава коя от двете да бъде възприета. Оставете ни да работим, защото наистина има малко време до изборите", заяви Томов.

Ние сме независим държавен орган и ще работим като такъв, е мнението, около което се обединиха абсолютно всички членове на комисията.
Те подчертаха, че оттук нататък ще имат една единствена задача – да прилагат закона.

Ще следваме закона и всички заседания ще бъдат архивирани и изнесени на интернет страницата на ЦИК, обеща още Ивилина Алексиева.

Според секретаря на ЦИК Севинч Солакова няколко са важните теми, които очакват да бъдат изпълнени - сформиране на обществен съвет, провеждане на кампания, изясняване на статута на съвета, който да е в помощ на ЦИК. ЦИК има малко време да се приспособи към условията, тя трябва сама да си създаде условия за работа, да осъществи контакти с всички институции, които имат отношение  към изборния процес, както и контакти със страните-членки на ЕС, с цел обмяна на информация и опит в сферата, подчерта Солакова.