В България е национален спорт да плюем ЕРП-тата, но в момента дружествата се изнудват, за да се приберат от тях пари, с които да се закърпят дупките в сектора до изборите. Това коментира в интервю за Дарик радио бившият енергиен министър Румен Овчаров.
Според Овчаров няма да се стигне до отнемане на лиценза на дружествата, защото задълженията не са основание за подобна крайна мярка.
По думите му ДКЕВР се е превърнала едва ли не в говорител на НЕК, като вместо да балансира всички интереси в системата, регулаторът козирувал. Преди година Бойко Борисов отнемаше лицензи и намаляваше цените на тока, напомни Овчаров по повод отношенията държава-ЕРП-та.
Според него проблемът е друг, изключително дълбок и е чисто финансов. "Това, че ДКЕВР не е направила така, че НЕК да има пари да плати на едните и на другите, не е отговорност на ЕРП-тата. Можем да ги понаплюем сега. Но НЕК е българска. Това не й пречи към края на миналата година да има 2,8 млрд. задължения, пък сега ми каза някой, че оперативните са вече над 4 млрд. Ако е така, значи на НЕК лицензът отдавна трябва да е отнет, лицензът на "Топлофикация-София" пък няма какво да говорим", коментира Овчаров.
"Даже и регулаторът да отнеме лицензите, няма международен съд, който да каже, че тези лицензи са отнети от независим регулатор. Провалът е до голяма степен предизвестен и той иска много тежки мерки. Нали разбирате, че едно увеличаване на цената от 15-20% е политически невъзможно да бъде поето от която и да било политическа сила, особено с такава политическа подкрепа, но въпросът е защо поне не се направиха малките стъпки", посочи още Румен Овчаров.
Според него има няколко стъпки, които могат да доведат до финансово укрепване на системата, но те не са направени. Една от тях е НЕК да получи възможност да изнася електроенергия и да печели от това. Другата е да бъдат проверени всички нововъведени ВЕИ-та, защото поне половината от тях не отговарят на изискванията на закона, каза още бившият енергиен министър. Като трети възможен, но неприложен ход, той посочи предоговарянето на условията, при които работят американските централи.
"Очевидно никой обаче не смее даже да повдигне въпроса пред Големия брат", заяви още Овчаров.