5-звезден лайнер, по-голям от "Титаник", ще хвърли котва на бургаското пристанище. Суперлуксозният пасажерски кораб "Costa Deliziosa" ще акостира на 5 май у нас. Той ще доведе над 2800 пасажери. Гигантският кораб се обслужва от 908 души екипаж. "Costa Deliziosa" е първият лайнер за сезона и на практика той ще даде старт на круизите това лято по Българското Черноморие. Идването на лайнера у нас е било договорено преди броени дни на световното изложение на круизната индустрия, което се проведе в Маями. От ръководството на бургаското пристанище съобщиха, че суперлуксозният лайнер ще хвърли котва в български води още два пъти. За втори път той ще доведе пасажери в края на май, а месец по-късно е планиран третият круиз на "Costa Deliziosa".

Лайнерът впечатлява не само с лукс и разкош на борда, но и с гигантски размери. Той е дълъг 294 метра и има газене над 8 метра. За сравнение легендарният от началото на миналия век "Титаник" е с дължина 269 м. На борда му са разположени десетки барове, дискотеки, ресторанти, басейни, казина и 12 асансьора. Има симулатор за Формула 1 и 4D кино. "Costa Deliziosa" струва над 450 млн. евро.

За никого не е тайна, че пасажерите, които плават на борда на "Costa Deliziosa", са сред най-богатите туристи. Те ще останат в Бургас едно денонощие и ще могат да обиколят забележителностите в региона. Пристанище Бургас в момента води преговори и с друга водеща круизна компания, които се очаква да приключат с конкретни договорки. Над 50 круизни кораба ще хвърлят котва това лято в Бургас и Несебър. Те ще доведат над 30 000 туристи.