Украинският олигарх Дмитро Фирташ е бил освободен от затвора в Австрия, след като плати рекордните 125 милиона евро гаранция, но обеща да не напуска страната, съобщиха властите.

"Гаранцията е преведена по банковата сметка на Съда във Виена, а произходът на средствата са били проверени от полицията от отдел "пране на пари".

Австрийската полиция арестува Дмитро Фирташ в нощта на 12 срещу 13 март в рамките на разследване на ФБР. Той е подозиран в корупция и създаване на криминална организация. Австрийският съд започна процедура по екстрадирането му към САЩ. Окончателното решение за екстрадицията се очаква до няколко седмици.

Макар олигархът, който е близък до клана на сваления украински президент Виктор Янукович, да може да получи свободата си срещу заплащането на рекордната за Австрия гаранция от 125 милиона евро, той няма право да напуска австрийската територия.

Фирташ, който е 14-ят най-богат украинец според списание "Форбс", има състояние от 673 милиона долара (близо 500 милиона евро) благодарение на дейността си в газовия сектор чрез компанията "Росукренерго", смесено дружество с руския газов гигант "Газпром".