На своето заседание на 22 март Светия Синод ще изслуша доклада на наместника на овакантената Русенска епархия Доростолски митрополит Амвросий, съобщиха от Светия Синод.

Доростолският митрополит Амвросий е натоварен да организира и проведе каноничния избор на нов русенски митрополит на следващия ден. Светият Синод ще разгледа и документацията по проведения на 16 март Епархийски избор в гр. Русе. На него епархийските избиратели посочиха от листата на епископите кандидати за митрополитския престол двама за най-достойни да наследят бившия русенски митрополит, а сега - Светейший Български патриарх и Софийски митрополит Неофит – Стобийски епископ Наум, който получи 22 от 24 гласа, както и Тивериополски епископ Тихон, за когото гласуваха 15 избиратели. От Светия Синод съобщават, че постъпили жалби по провеждането на избора няма, което предполага изборът да бъде счетен от Светия Синод за валиден.

Церемонията по гласуването за нов русенски митрополит ще започне на 23 март от 9 ч., с литургия в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител". Час по-късно ще започне и самият избор, когато патриархът ще приветства митрополитите . Малко след това дядо Неофит, а след него и останалите митрополити по старшинство ще влизат един по един в олтара на параклиса и върху разтворено на Светия Престол свето Евангелие, собственоръчно ще изписват името на своя избраник. В същото това време двамата епископи молитвено ще участват в светата Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски".

Веднага след това Патриарх Неофит ще преброи подадените гласове и ще оповести резултата от изборите. Двамата епископи ще бъдат призовани от патриаршеската катедрала и главата на Българската православна църква ще съобщи на избраника за станалия избор, а след това ще го приветства с кратко слово за новото му служение. Новоизбраният митрополит също ще отговори с кратко слово.