Samsung Electronics отбеляза победа над съперника си Apple Inc в техния дългогодишен спор за патенти на мобилни устройства, след като Федералната търговска комисия в САЩ (ITC) реши да забрани вноса и продажбата на iPhone 4, iPhone 3GS, 3G IPAD и IPAD 2 3G разпространявани от AT & T, най-големия продавач на устройства на Apple в Съединените щати, съобщи Reuters.

Според съдебното решение от вторник, Apple е нарушила патентно право на корейския Samsung свързан с 3G технологията на безжичния интернет и възможността на устройствата да излъчват множество услуги правилно и едновременно.

Apple ще обжалва и може да продължи с продажбата на засегнатите модели за 60 дни докато жалбата е в срок. Освен това американският президент Барак Обама разполага с 60 дни, за да преразгледа решението. Ако той не наложи вето на ред, то ще влезе в сила.

Въпреки че съответните продукти са по стари, някои модели, като iPhone 4, все още са популярни. Производство на iPhone 4 вероятно и без това ще бъде прекратено в рамките на една година, ако Apple се придържа към плановете си да издава нова версия на iPhone 5 тази есен, очакват повечето от бранша.

Решението от вторник отмени предишна наредба на ITC от септември, че Apple не нарушава патенти в случая. "Решението не оказва влияние върху наличността на продуктите на Apple в САЩ,'' Apple говорителката Кристин Huguet казва в изявление. Забраната не се отнася за други превозвачи, включително Verizon Wireless, който не е засегнат от решението, подчертава Reuters.

Ако обаче американските митнически агенции наистина вземат забраната на сериозно и претърсват всяка пратка, те могат да забавят и други продукти на Apple, казва експертка от Лос Анджелис, цитирана от Reuters.

След дълги години близко бизнес партньорство, Samsung и Apple се превръщат във все по-силни съперници, които водят истинска война за пазара на телефони и таблети в цял свят. Apple започна международната патентна война 2010 г., да ограничи растежа на Android -а на Google, най-използваният мобилен софтуер в света днес. В тази борба са включени Samsung, HTC Corp и други технологии, които използват Android, пряк конкурент на IOS софтуера на Apple. Съдебна война между топ-производителите на смартфоните вече се води в над 10 държави. Миналата година компанията създадена от Стив Джобс спечели USD 1 млрд. обезщетение срещу Samsung за нарушаване на патенти, но през последните месеци корейската компания постепенно печели предимство и на пазара и в съдебните палати. Докато печалбата на Apple падна за първи път от 10 години в първите три месеца на годината, нетната печалба на Samsung нарасна с 42% за същия период с рекордна четвърт за корейския производител на потребителска електроника.