Над 96 процента е покритието на цифровата телевизия у нас, съобщи във Велико Търново заместник-министърът на транспорта и цифровите технологии Георги Тодоров.

Той уточни, че заради трудния релеф в някои области покритието не навсякъде е 100% и Великотърновска област е една от тях. Тодоров обясни, че три институции - министерството на транспорта, на финансите и Националното сдружение на общините в България, следят как се изразходват 660 хил. лв., отпуснати от Министерския съвет в края на миналата година за цялостно покритие на сигнала на цифровата телевизия.

Според него всеки кмет на населено място има възможност сам да прецени за какво да инвестира предоставените средства, защото проблемите за всяко от населените места без покритие са различни.
12 милиона лева субсидии са предвидени в бюджета на „Български пощи” тази година, съобщи още зам.-министърът. По думите му  просрочените задължения към контрагенти също са снижени до санитарния минимум. Тодоров припомни, че в закона за изпълнение на държавния бюджет за 2013 година за дружеството са били предвидени едва 2 млн. лева.

Във Велико Търново заместник-министър Георги Тодоров и главният изпълнителен директор на "Български пощи" ЕАД Валентин Петков и областният управител инж. Георги Рачев откриха новия офис на Специализираното поделение за куриерски услуги на Дружеството - "Булпост".

В края на септември миналата година аналоговият сигнал у нас бе окончателно прекъснат. В Европа процесът на цифровизация започна през 1998 година. България обаче е сред последните страни в ЕС, заедно с Румъния и Гърция, които заместват аналоговата телевизия.