Председателят на управителния съвет на банка Россия Евгений Логовинский заяви днес, че банката е готова да обслужва вип клиенти, включително и президента на Русия Владимир Путин, се посочва в официално съобщение на кредитната институция, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Коментирайки ситуацията с въведените санкции от САЩ срещу банката, която ръководи, Логовинский отбеляза, че те са "необмислени".

Действията на международните разплащателни системи Виза (Visa) и МастърКард (MasterCard), които блокираха безналичните трансакции с карти на банката Россия, той нарече "безотговорни".

"Пострадаха на първо място обикновените вложители“, каза Логовинский.

Ние обслужваме клиентите с предоставяне на налични средства без каквито и да било ограничения. Всички наши банкомати и банкоматите на дъщерната ни банка дават пари на всички желаещи", допълни банкерът.

"Изпълняваме всички текущи операции по сметки с клиентите. В момента са замразени нашите сметки в щатски долари", уточни  Логовинский.

По-рано днес президентът на страната Владимир Путин заяви, че възнамерява да стане клиент на банка Россия, която бе подложена на санкции от САЩ.

"Както вече знаете, вече казах, че възнамерявам да си открия сметка там. И нещо повече, дадох указание на административното управление там да ми превеждат заплатата", каза Путин по-рано през деня, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В същото време той коментира  с учудване и ирония списъка с персонални санкции на САЩ, в който попаднаха руските бизнесмени Юри Ковалчук, Генадий Тимченко, и братята Аркадий и Борис Ротенберг.

"Типични московци", каза Путин по адрес на четиримата санкционирани.

"Тъкмо те - вежливи хора в камуфлажни дрехи и маски, с автомати", заяви той, намеквайки, че нито един от тях няма нищо общо със събитията в Крим и Украйна. Той отбеляза и че фамилните им имена са "някак си странни".

Ковалчук и Тимченко са разпространени фамилни имена сред украинците, а Ротенберг е еврейска фамилия.
Вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин също реагира днес на това, че фигурира в списъка на ЕС с имената на санкционирани руски висши чиновници. По думите му даже и "всички страни по света" да му бяха наложили санкции, това няма да се равнява "и на една песъчинка от кримска земя".

ЕС лиши от право на входна виза и замрази авоарите на Рогозин и други руски представители за "нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна". Вчера министерството на финансите на САЩ обяви, че главният акционер на банка "Россия" Ковалчук е "близък съветник на Путин и често е представян като неговия личен банкер". Тимченко и братята Ротенберг са част от близкия кръг на Путин, съобщиха вчера АФП и
Ройтерс.