Група американски, швейцарски и германски учени откриха метод за лекуването на множествена склероза, без да се потиска тяхната имунна система. Резултатите от тяхното изследване се публикувани в списанието Science Translational Medicine.

При множествената склероза имунната система разрушава миелина, от който се състои изолиращата обвивка на нервните влакна. Без миелин нервите по-лошо предават сигнала, което води до различни последици от леко изтръпване на крайниците до парализа и слепота. Съществуващите методи за лечението на множествената склероза потискат имунната система на пациента, правейки я уязвима за болести.

"Нашият метод за лечение спира автоимунна реакция и предотвратява активирането на нови автоимунни клетки. При това нашият подход не отслабва имунитета като цяло", заяви Стивън Милър от Медицинското училище Фенберг на Северозападния университет /САЩ/.

Милър и неговите колеги са обединили белите кръвни клетки на болните с антигени – белтъци, от които се състои миелина и на които имунната система реагира като на сигнал за унищожаване – и са ги вкарали в организма.

В изследването са участвали само девет пациенти. Целта на учените е била да потвърдят безопасността на този метод. Изследването е показало, че колкото по-голяма е била дозата, която е получавал пациента, толкова по-слабо имунната система е реагирала на миелина.

На следващия стадий на клинични изследвания учените трябва да докажат, че техният метод наистина спира развитието на множествената склероза. Тогава той ще може да бъде използван и в борбата срещу други автоимунни и алергични заболявания. За момент опитите с животни показват неговата ефективност срещу диабет тип 1, астма и алергия срещу фъстъци.