Виенският икономически форум - Софийска среща 2024 ще се състои в резиденция „Бояна”. Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират в София, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобална икономика. Това съобщиха от правителствения пресцентър.
Събитието се организира редовно през пролетта във всяка държава членка, с цел насърчаване на регионалното икономическо сътрудничество, като част от европейското и световно позициониране на активните икономически субекти. Във форума се подчертават успехът и огромната роля на икономическото сътрудничество между предприемачите от страните членки на Виенския икономически форум - Албания, Австрия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Косово, Молдова, Черна гора, Република Северна Македония, Румъния, Словения, Турция и Украйна.
Редовното издание на Виенския икономически форум всяка година през ноември във Виена, е едно от големите събития в австрийската столица с притегателна сила за регионалната, европейска и световна икономика. През 20-те години на успешното си развитие Виенският икономически форум изпълнява мисията си с ясно определени цели за подкрепа на инвестиционните възможности и реализиране на съвместни проекти в региона от Адриатическо до Черно море, посочват от правителствения пресцентър. 
Признание за това са присъдените му: Статут на международна неправителствена организация, Специален консултативен Статут към Икономическия и социален съвет на ООН вписването му в Транспарентния регистър на Европейския съвет и Европейската комисия даденото му право да вее знамето си на сградата на централния офис във Виена и на първия му открит регионален офис в София.
БТА припомня, че имаше българско участие в двадесетото издание на Виенския икономически форум през ноември м.г. във Виена. Политици, икономисти и дипломати от най-висок ранг присъстваха на събитието тогава. Целта на събитието е развитие на регионалната икономика и консолидация на региона чрез диалог и конкретни икономически проекти между Изтока и Запада, Централна и Югоизточна Европа.