За последните 3 години броят на пчелите в България е намалял с 50%. Това стана ясно на пресконференция на Варненската Областна пчеларска организация по повод стартиращия в понеделник „Фестивал на меда“.

Според регистъра от 2011 г. досега пчелните семейства у нас са намалели приблизително с 200 000, съобщава Дарик. Причина е недостатъчното финансиране и липсата на пчелари-проверители, които заедно с ветеринарните лекари да съблюдават здравословното състояние на пчелите.

„Две години имаше такива проверители и се оказа, че има много болни семейства, които заразяват останалите. През настоящата година проверителите бяха премахнати и ситуацията отново ще стане неприятна. Трябва да се има предвид и фактът, че парите не стигат. Добрите лекарства са скъпи и пчеларите са принудени да купуват по-евтини и некачествени медикаменти, които на всичкото отгоре са и ГМО. Арендаторите също имат вина, тъй като пръскат с препарати, за да има по-голяма продукция. По този начин те тровят пчелите“, разкри председателят на Областната организация Атанас Каракашев.

За липсата на достатъчен контрол от страна на Агенцията за безопасност на храните алармира и зам.-председателят на Националния съвет на българските пчелари Янко Янков. По негови думи проблемите с арендаторите се получават заради недостатъчната организация на институциите, които отговарят за контрола. Янков коментира и въпроса с финансовите затруднения на българските пчелари.

„Дълго време се опитвахме да защитим финансова субсидия по Програмата за развитие на селските региони и най-накрая успяхме. За настоящата година бяха договорени 140 000 лв., но в момента нашият съюз няма възможността да ги усвои, тъй като условията са първо да изразходим сумата с наши средства, след което тя да бъде обезпечена. Няма как да заделим тези пари преди провеждането на мероприятията, които сме планували, в това число и започващият следващата седмица фестивал. Условията, които са поставили от Държавния фонд земеделие, са неизпълними“, обясни той.

Представителят на фонда Айре Ибрямова отговори, че през 2015 и 2016 г. отпуснатото финансиране за пчеларите по Програмата за развитие на селските региони, ще бъде общо 800 000 лв. Тя допълни, че бюджетът за програмния период 2008 – 2010 г. е бил над 7 млн. лв., като от тях са били усвоени 68%, а през 2011- 2013 г. е бил 19 млн., от които са усвоени 81%.

Пчеларските организации са обединени около искането да получават помощи за регистриран пчелин така, както се получават пари от останалите производители, които отглеждат животни или обработват земя. „Ние се надяваме, че земеделското министерство ще намери начин да ни подпомогне“, казаха те.